Skellefteå har nu för första gången fått en statlig myndighet och personal är redan tillsatt.
Men i samma stund som Löfvenregeringen bröt centraliseringsvågen och började flytta ut statliga jobb dök en rapport upp som hävdade att utlokaliseringar inte ger några positiva effekter utanför storstan.
Enligt rapporten går det inta att hitta kompetenta personer där. Bland annat sågades utlokaliseringen till Skellefteå.
Nu är det inte ovanligt med skruvade studier påverkade av åsiktscentraler och intressegrupper i storstan, men anmärkningsvärt är att krönikörer så okritiskt sväljer sådana rapporter.
Varför skulle det inte vara en injektion i glesbygd att få statliga tjänster?
Det hävdas alltid annars att varje jobb genererar tre andra tack vare ökad efterfrågan på skola, service, ökad konsumtion, boende med mera .
Ingen avancerad analys krävs för att inse att en breddning av arbetsmarknaden är ännu betydelsefullare på orter med stor brist på offentliga jobb och att det exempelvis är positivt för rekrytering till ortens företag.
Det är också lätt konstatera att kommuner med stor andel offentliga tjänster är de som expanderar mest, även i små företag. Umeå är ett exempel på detta.
Faktum är också att byar runt en expansiv landsortsstad blomstrar då det som är avgörande för att kunna bo kvar på landet är att ha ett rimligt pendlingsavstånd till jobb, utbud och service.
En stadskärnas positiva tillväxt står inte i motsats till den omgivande bygden utan är tvärtom helt nödvändig för livet i orterna runt centralorten.
Menar främst Centerns politiker allvar med att ”hela landet ska leva” så är bästa metoden att fördela ut jobb från statliga myndigheter och förvaltning till kommuner i landet och även flytta ut dessa från residensorterna.
Idag kan administrativa jobb utföras var som helst. Utlokalisering skulle kunna minska den enorma bostadsproblemen i storstäderna.
Bm