Jag har fått veta att Kåge hälsocentral kommer att vara stängd i två månader i sommar, 16 juni till 18 augusti.
För Kåge som ort och för dess invånare är det förödande och ett beslut som berör främst gamla människor samt andra som av olika anledningar inte har möjlighet att ta sig till Morö Backe med egen bil.
Är det verkligen ekonomiskt försvarbart att frakta alla de som är i behov av vård till Morö Backe under två månader kontra att ha Kåge hälsocentral öppen? Belastningen på Morö Backes hälsocentral ökar kraftigt, då alla Kåges patienter ska hänvisas dit
Vår hälsocentral har ett stort upptagningsområde: Kåge, Ersmark, Kusmark, Sandfors, orter där befolkningsantalet är stort.
Kommunens mål är att öka invånarantalet. Ska man då dra ner på möjligheterna till sjukvård? Det leder inte till att folk väljer att flytta till Kåge med omnejd.
Jag är yrkesarbetande, men för att kunna vara det är jag, och andra med mig, helt beroende av min rehabiliteringsträning och tillgång till hälsocentralens träningslokal för att kunna bibehålla min arbetsförmåga.
Att rehabiliteringsträna i hälsocentralens lokaler ger även möjlighet för de personer som annars skulle avstå träning, som personer med allergier/astma och som inte kan vistas på vanliga gym på grund av starka dofter eller personer med övervikt som känner sig bekväma här men som skulle avstå träning på ett vanligt gym på grund av obehag.
Ur samhälls- och socioekonomiskt perspektiv är det en förutsättning att invånarna behåller god hälsa. Eftersom att de gamla ska bo hemma längre numera och ska klara sig själva är en förutsättning att de har närhet till det som bibehåller en god hälsa.
Provtagning är viktig för förebyggande hälsovård. Med tidig identifikation av avvikande faktorer kan ohälsa undvikas eller sjukdomsförlopp förkortas.
Allt detta gör att en normal stängning av hälsocentralen, fyra veckor, är den längsta tid som till nöds kan accepteras på grund av de störningar som drabbar oss vårdtagare.
Kågebo
Svar Direkt
All personal har rätt till minst fyra veckors sammanhängande semester. Eftersom det varken finns budget eller tillgång till semestervikarier tvingas vi därför under en period på åtta veckor dra ner verksamheten så att den kan upprätthållas med halva personalstyrkan medan den andra halvan har semester.
Efter fyra veckor byter vi så att de som jobbat tar semester och tvärt om. För att kunna genomföra det och samtidigt upprätthålla god patientsäkerhet koncentrerar vi verksamheten till ett ställe, vår mottagning på Morö Backe.
I den risk- och konsekvensanalys vi gjorde i samband med beslutet har vi givetvis även tagit i beaktande de problem som detta innebär för våra patienter från Kågedalen.
Västerbotten är det landsting som satsar minst per innevånare på primärvård. Därför tvingas vi i många fall till prioriteringar som innebär ökade besvär för de innevånare vi är satta att ge service.
Gunnar Engberg
Verksamhetschef
Kåge/Morö Backe hälsocentral