Snart finns inga undersköterskor kvar. Agera!

Foto: Erik G Svensson/TT

Foto: Erik G Svensson/TT

Foto: Foto: Erik G Svensson/TT

Not Found2017-03-08 06:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Skellefteå kommun sägas det var en rättighet att jobba heltid i äldreomsorgen. Detta var möjligt tidigare då personalen kunde utforma sina egna scheman.

I dag har vi scheman som inte går att påverka. Vår arbetsgivare skyller på Kommunal som sagt upp avtalet. Verktyget att via dator lägga schema finns fortfarande, men personalen nekas åtkomst. Detta för att det anställts schemaplanerare som ska utföra det som vi i personalen gjort tidigare.

Tidigare kunde personalgrupper gemensamt lägga ett schema som passade både verksamhet och personal. I dag får vi ett schema som vi inte är nöjda med och det skapar ingen bra arbetsmiljö.

Familjer där båda föräldrar jobbar kvällar och helg hamnar i kläm. Vem tar hand om barnen då schemat inte går att ändra? Att kunna vara ledig en speciell helg kunde lösas tidigare då vi la schema själva.

I dag kanske jag kan få ta ut en semesterdag, men bara om det finns vikarie. Fler ansöker om att gå ner i tid, från heltid, för att orka jobba. Att kunna försörja sig på sitt jobb är inte möjligt numera. Vad är Skellefteå kommuns visioner värda då?

Snart finns det inga undersköterskor kvar. Vi orkar inte så länge till. Dags att agera nu politiker!

Ge personalen möjlighet att styra sina scheman igen. Satsa på att utbilda fler undersköterskor.

Det finns de som vill vidareutbilda sig. Men det finns ingen möjlighet att kombinera utbildning och jobb. Det är dags att lyssna på personalen innan det är försent.

Snart utrotningshotad undersköterska

Svar direkt

Äldreomsorgens mål är att möta behoven hos våra brukare, för att de ska kunna leva livet bäst möjligt. Vår målsättning är också att alla anställda, oavsett anställningsform, ska ha hälsosamma arbetstider. En del i att möta brukares behov och erbjuda hälsosamma arbetstider är kontinuitet.

Därför har vi minskat andelen timvikarier, ökat andelen månadsanställningar och tillsvidareanställt fler med efterfrågad grundutbildning.

Utvecklingen mot färre timanställda kan innebära att de som redan arbetat länge under fasta anställningsformer upplever att schemaläggningen försämras, medan timvikarier och korttidsanställda upplever förbättringar.

Det är en utmaning att hitta lösningar för schemaläggning och arbetstider som alla är nöjda med. Tillsammans med Kommunal är vi överens om att arbeta för en mer effektiv bemanningsprocess och att det finns ett stort värde i att chef och medarbetare har en dialog kring bemanningskraven och även vilken schemastruktur som är bäst för verksamheten.

Arbetsgivaren träffar Kommunal regelbundet varje månad för att lyfta utvecklingsområden i bemannings- och schemaläggningsprocessen. Arbetsgivaren och Kommunal kommer också att fortsätta träffas om ett nytt avtal.

Kenneth Fahlesson, ordförande socialnämnden

Staffan Näslund, förvaltningschef, socialkontoret

Foto: Erik G Svensson/TT
Foto: Erik G Svensson/TT
Läs mer om