Hur får vi hundra procent närodlad försörjning av grönsaker, bär, frukt och baslivsmedel för Skellefteå kommuns invånare?
Tänk om vi kunde skapa förutsättningar att tillåta produktion och försörjning av grönsaker, bär och frukt i nya växthus med hundra procent förnybar energi för uppvärmning och belysning runt om i Skellefteå kommun. Med lokala växthus placerade i Skellefteå kommun får vi full koll på hanteringen av bekämpningsmedel som många av våra importerade grönsaker, bär och frukt behandlats med.
Växthusen, skulle kunna byggas i Skellefteå och i huvudorter i våra ytterområden, och kunna ha ny modern design liknande vårt nya kulturhus.
Växthus där småskalig produktion skulle tillåtas likt våra koloniträdgårdar året runt och blandas med medelstora och större aktörer inom grönsaks-, bär- och fruktodlingsproduktion.
Här skulle också kunna finnas möjlighet till fisk- och skaldjursodling, äggproduktion, svampodling med mera. Växthusen skulle även kunna bli en samlingspunkt, likt gröna oaser, för människor runt om i kommunen med caféer, sittplatser, rogivande vattenmiljöer och så vidare.
Tänk om vi kunde skapa dessa förutsättningar, så skulle koldioxidutsläppen i Skellefteå kommun minska radikalt. Och tänk om vi genom att skapa dessa förutsättningar, kan skapa nya arbetstillfällen för att kunna vara självproducerande? Och bli en del av att nå målet om minst 80 000 invånare till 2030?
Ett utmärkt tillfälle att ta tillvara de kunskaper som våra utlandsfödda bär med sig av odling. Nya företag skulle tillsammans med befintliga aktörer inom de gröna näringarna bidra till nya arbetstillfällen runt om i Skellefteå kommun. Med el- och biogastransporter så ser vi till att minska utsläppen av koldioxid ännu mer runt om i Skellefteå kommun.
Börje Brandt
Kåge