Nu har två politiska partier, Vänsterpartiet och Folkpartiet, tydligt tagit ställning för att skolan ska förstatligas. För min egen del har jag inte riktigt förstått diskussionen, eftersom skolan aldrig i realiteten kommunaliserats.
Pengar och löner för rektorer och pedagoger överfördes till kommunerna 1991. Uppdraget att se till att eleverna lär sig ges fortsatt direkt i lagar och förordningar från riksdag och regering, med flera, via styrdokument, till rektor. Ingen har visat att statens detaljerade styrning av elevens lärande har minskat. Tvärtemot har utbildningsminister Björklund lagt ut så detaljerade anvisningar om lärarnas arbete, att de i allt mindre utsträckning hinner med sitt kärnuppdrag.
Hur tänker de som vill, som de säger, åter förstatliga skolan och vilka konsekvenser skulle det få? Att lärarna skulle bli anställda av staten på något sätt står klart. Ska skolorna få pengar att anställa för eller får man så kallade inrättade tjänster? Ingen vet. Ska skolskjutsar, liksom skolmaten och lokaler, fortsatt skötas av kommunerna eller ska alla bli fristående skolor ägda av staten.
Skolan är redan ett statligt uppdrag. Man kan säga att kommunerna och de fristående skolornas ägare arbetar på uppdrag av staten. Hur menar egentligen Vänsterpartiet och Folkpartiet att den statliga skolan skulle kunna ledas och finansieras på ett sätt som ger bättre förutsättningar för elevernas lärande, än det vi idag ser?
Är det inte bättre att erkänna, att det är valfriheten, segregationen, privatiseringen och de snålt tilltagna statsbidragen till kommunerna, som leder till allt sämre studieresultat?
Hans-Erik Persson
Burträsk