De senaste månaderna har resultat från en drogvane-enkät bland ungdomar i Skellefteå samt en kartläggning av unga missbrukare i Skellefteå presenteras. Resultaten är oroande där missbruket förefaller att öka, inte minst bland ungdomar som fortfarande tillhör grundskolan.
Att ha en vettig sysselsättning är en förebyggande åtgärd som har goda resultat vad gäller att ungdomar inte ska lockas att testa droger. Det kan även vara en viktig del i rehabiliteringen för någon som redan utvecklat problem.
Den kommunala feriepraktiken under sommaren har där fyllt en viktig funktion.
I ljuset av detta är det beklagligt att beslutsfattare till sommaren 2018 valt att skära ner på antalet feriepraktikplatser till ungdomar i kommunen, då det kommer leda till att det blir fler ungdomar som blir utan sysselsättning samtidigt som drogerna blir allt mer vanligt förekommande.
Möjligheten för socialtjänsten att rikta insatser i form av feriepraktik mot ungdomar som konstaterats befinna sig i riskzonen, eller är i behov av rehabiliterande stöd, har också minskat då antalet reserverade platser till denna grupp reducerats med 25 procent.
För att bryta den negativa utvecklingen vad gäller droganvändande i Skellefteå krävs det att samtliga delar av samhället sluter upp och gör gemensam sak av frågan.
Det skulle därför vara intressant att ta del av hur resonemanget gick bland de ansvariga beslutsfattarna kring antalet feriepraktikplatser.
Socialsekreterare
Insändarsvar:
Precis som insändarskribenten skriver är det viktigt att ungdomar får en bra och meningsfull sysselsättning under sommaren. Särskilt viktigt är det för de ungdomar som har svårt att hitta sommarjobb på egen hand och/eller ungdomar som av sociala skäl behöver sysselsättning.
Inför 2018 skedde en minskning av antalet platser inom ferieverksamheten, då budgeten till enheten för arbetsmarknad minskades något. Som en konsekvens av det, så planerades då även en minskning av de platser som är specifikt riktade till socialkontoret.
En omprövning av det beslutet har nu skett och det innebär att det inte blir någon minskning av den så kallade ”särskilda ferieverksamheten.”
Regeringen föreslår i vårpropositionen 2018 att medel ska avsättas för att öka kommunernas möjligheter att ordna sommarjobb till ungdomar. Dessa medel ska riktas mot just de ungdomar som annars kan ha svårt att få ett sommarjobb på egen hand.
För Skellefteå kommuns del innebär det att vi kommer att kunna erbjuda fler ungdomar än vad som tidigare planerats möjlighet till en feriepraktik, något som vi är mycket glada över.
Åsa Vallin, Enhetschef, enheten för arbetsmarknad, Skellefteå kommun
Pär Åhdén, Avdelningschef, individ- och familjeomsorgen, Skellefteå kommun