Ska jag som bilist lämna företräde eller inte?

Foto: Norran

Not Found2017-03-07 06:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag undrar om det är övergångsställe eller inte på Bolidenvägen vid Ica Kvantum. Vad jag minns togs det bort för många år sen. Strecken på vägen och Herrgårmanskyltarna togs bort där. Eller minns jag helt fel?

Trots det skottas den biten över vägen upp varje vinter och används flitigt av gångare, mopedister och cyklister, både sommar som vinter.

Ska jag som bilist lämna dessa företräde eller ej?

Bilist som besöker Ica Kvantum

*****

För 15 år sedan infördes något som kommit att kallas för ”Zebra lagen”, som dessutom inte är en lag.

Bilisterna har väjningsplikt att stanna för gående på övergångsställena. Det kan man läsa om i Trafikförordningen 7 kap. 4 paragrafen. Gående har inte har rätt att kliva rakt ut på övergångsstället, utan ska anpassa sig efter trafiken.

I Örebro kommun plockar man bort övergångsställen för att minska olyckorna, som blivit på grund av de gåendes beteenden.

Hur tänker gör Skellefteå kommun?

Roy

Svar direkt

Sedan lagen om fordonsförares väjningsplikt mot fotgängare Zebralagen infördes i maj år 2000, har cirka hälften av övergångsställena i kommunen tagits bort. Vilka åtgärder som planeras för trafiksäkerhet görs efter noggrann planering.

Idag är övergångsställen som är hastighetssäkrade med farthinder en alltmer vanlig åtgärd för att få ner hastigheten på fordon och förbättra trafiksäkerheten för fotgängare.

Där farthinder bedöms olämpligt kan bredare refuger vara en åtgärd som väljs för att förbättra trafiksituationen för fotgängare.

Det som är viktigt att tänka på är att övergångställen är en framkomlighetsåtgärd för gående och inte i första hand en trafiksäkerhetsåtgärd.

Vad gäller Bolidenvägen vid ICA Kvantum så är det inte något övergångsställe där. Däremot blev passagen ombyggd, 2014-2015.

Innan ombyggnationen var refugen endast 1,2 meter bred, vilket innebar dålig trafiksäkerhet och upplevd otrygghet för trafikanter som mellanlandade på den minimala refugen. Svängfältet togs bort för att förbättra passagen genom att göra refugen 4,5 meter bred.

Eftersom det nu endast är ett körfält som ska passeras på ömse sidor refugen samtidigt som refugen blivit bredare har passagen blivit tryggare, trafiksäkrare och bekvämare att använda för gående.

Gående får endast passera om det kan ske utan fara eller olägenhet för trafiken.

Anton Åberg, trafikingenjör Skellefteå kommun

Så säger Trafikförordningen:

* ”Gående skall korsa en kör- eller cykelbana på ett övergångsställe. Om det inte finns något övergångsställe i närheten, skall gående i stället korsa kör- eller cykelbana tvärs över denna och helst vid en vägkorsning. Kör- eller cykelbana skall korsas utan onödigt dröjsmål.”

* ”Gående som skall gå ut på ett övergångställe skall ta hänsyn till avståndet till och hastigheten hos de fordon som närmar sig övergångstället. Utanför ett övergångsställe får gående korsa vägen endast om det kan ske utan fara eller olägenhet för trafiken.”

undefined
undefined
Foto: Pär Lindström.
Läs mer om