Alla sopkärl var stående när de tömdes. Har inte kommunen krav på chauffören att sopkärlen ska lämnas stående?
Om så är fallet, varför går inte chauffören ut och reser på sopkärlen?
Det tar väl något längre tid men då sopbilarna bara utnyttjas ett skift så kan man väl ha ackord på dagens runda. Då står nog alla sopkärl upp efter ett tag.
Hur ser chaufförens instruktion ut?
Många gånger faller sopkärlen i buskar eller blombänkar, växtligheten skadas då och då.
Då får man väl göra avdrag för kostnaden att ersätta plantorna på sopavgiften.
Kommunen tar själv avgifter för förstörda sopkärl som husägaren är ansvarig för.
Trebner
Svar direkt
Det är naturligtvis olyckligt när sopkärl ligger på gatan efter sophämtning. Det finns dock många olika faktorer som bidrar till detta.
En orsak kan vara ojämnt underlag där ett fyllt sopkärl står stadigt medan ett tomt sopkärl faller lätt. En annan orsak är att avfallsverksamheten just nu håller på att trimma in en ny sidlastande sopbil som idag är mycket ryckig i tömningen.
Det kommer att behöva tömmas minst 5 000 sopkärl innan intrimningen är klar.
Det är inte alltid så lätt för chauffören att upptäcka om kärlet har eller kommer att falla. Det töms flera hundra kärl per dag så fokus är ofta på trafik, nästa kärl som ska tömmas och andra eventuella yttre omständigheter som kan påverka tömningen.
Om buskar, växlighet eller annat skadas vill vi att ni kontaktar oss på avfallsverksamheten så att vi kan ersätta er. Om ett kärl är trasigt vill vi också att ni kontaktar oss så att vi kan byta ut det trasiga kärlet. Vi tar inte ut någon kostnad från husägaren för detta trasiga kärl.
Ditt ansvar som fastighetsägare är att placera kärlen vid fastighetsgräns på en jämn och bra yta samt att hålla sopkärlen rena.
Om du har synpunkter på hur vi hanterar tömningen hos dig är du välkommen att höra av dig så att vi kan se på sopkärlens placering specifikt hos dig.
Agneta Lantto Forsgren, verksamhetschef avfall, Skellefteå kommun