Äntligen en realistisk analys ifrån kommunledningen när den i Norran den 18 oktober säger att det med nuvarande ökning blir svårt att nå befolkningsmålet.
Svårt nå befolkningsmål med nuvarande ökningVisst börjar det vara dags att rannsaka devisen ”2030 – 80 000 invånare”. Jodå, det fanns synpunkter kring formuleringarna och bristen på analys redan när beslutet togs, men dessa nonchalerades av kommunledningen.
Det som är tragiskt med Skellefteå kommun, enligt min uppfattning, är att det saknas förmåga att analysera långsiktig samhällsutveckling och därmed total oförmåga till samhällsomställning.
Under slutet av 1950-talet och början av 1960-talet så var Skellefteå Norrlands snabbast växande stad. Samhällsförändringen kom från stark industritillväxt, som då gynnade Skellefteå. Senare har de städer som kontinuerligt och långsiktigt satsat på universitet och högskoleutbildningar är de stora vinnarna.
De är till de stora tillväxtregionerna i Sverige och universiteten som Skellefteås unga flyttar för att läsa vidare eftersom alternativen saknas i Skellefteå.
Redan här går fundamentet till framtida tillväxt förlorad då merparten av de som flyttat inte återvänder - vilket är förödande.
Maria Marklund sa: ”I dag kommer nästan inga nyanlända och de som får uppehållstillstånd stannar inte här”
Hur ska detta tolkas? Hade kommunen tänkt sig att de nära 8 000 personer som saknas upp till 80 000 skulle bestå av nyanlända och asylsökande?
Jag vill se en generalplan för omställning till ”kompetens samhället”. Det är kanske sista chansen när Northvolt etablerar sig.
Se till att det startas utbildningar med sikte på de nya cirkulärekonomiernas behov av ny kompetens. Ska Skellefteå bli något annat än en fysisk etablering av en högt automatiserad fabrik, återvinningsstation och påfyllare av grön elenergi så är det bråttom.
Anders Nilsson, Kåge