Sätt nu genast P för plastpåsen

Insändare. Påsarna har blivit ett stort miljöproblem. De hamnar i haven, och förorenar miljön. Hur gör du?

Foto: Foto: Gunnar Lundmark/TT.

Foto: Foto: Gunnar Lundmark/TT.

Foto: Foto: Gunnar Lundmark/TT.

Not Found2016-06-26 06:12
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nästan alla sliter till sig en plastpåse i affären för att lägga frukt eller grönsaker i den. Påsen hamnar bland hushållssoporna. Den förbränns och ger värme och koldioxid. En ändlig resurs förintas. All plast skall hamna i plaståtervinningen för att bli råvara.

Påsarna har blivit ett stort miljöproblem världen över. De hamnar i haven, orsakar översvämningar och förorenar miljön. Rwanda var först med att bannlysa plastpåsen, men inte utan protester. Förbudet övervakas rigoröst. De beslagtas på flygplatsen i Kigala, fordon kontrolleras vid gränsen, att smuggla in plastpåsar ger fängelsestraff. Andra länder och områden har följt efter eller flaggar för restriktioner eller förbud.

Sverige har inga planer på ett förbud. Ett lagstadgat producentansvar gör att den som producerar påsarna även måste ta hand om dem.

Plast är det vanligaste skräpet på Sveriges stränder enligt Håll Sverige Rent 2015. I Rwanda märktes snart en markant skillnad i miljön. Rwanda blev det renaste landet i Afrika, kor och getter som går på bete dör inte längre av att få plast i sig.

Källa: Vi- tidningen nr 5 2016.

Kan vi konsumenter bidra? Till alla miljögrupper som jag hittade på Facebook la jag in de 6 punkterna nedan och dan efter en länk till artikeln i Vi- tidningen. Resultatet blev hundratals gillande, många positiva kommentarer och delningar. Det är dags att vidga skaran av mottagare.

1 Kan det vara enklare?

2 Skaffa en tygkasse.

3 Lägg några rena genomskinliga plastpåsar i kassen.

4 När du handlar, lägg en vara i varje plastpåse.

5 Betala och forsla hem.

6 Upprepa!

K-G Ahlström

Linköping

undefined
Foto: Foto: Gunnar Lundmark/TT.
Läs mer om