I Norran den 19 juni rapporterades om ett trendbrott i Skellefteå med fler utbildningsläkare. Det angavs att sju nya ST-läkare rekryterats till primärvården i Skellefteområdet, och att det för tillfället finns 17 ST-läkare här.
Trendbrott: Allt fler utbildningsläkare intresserade av SkellefteåVår studierektor och mina ST-kollegor har bara kunnat räkna till att vi är 14 . Av dessa har tre börjat de senaste veckorna, så när artikel skrevs var vi alltså elva ST-läkare.
En glädjande ökning, men vi är ännu långt ifrån 17.
I artikeln hävdades att hälften av de cirka 40 distriktsläkartjänsterna är tillsatta. Detta är något av en försköning, eftersom det mig veterligen finns cirka 17 tjänster tillsatta (omräknat till heltidstjänster), och detta skulle innebära 42,5 procent , inte 50 procent.
Att landstinget budgeterat för 40 distriktsläkartjänster till de omkring 76 000 invånarna i Skellefteområdet är också något att diskutera.
Enligt ett riksdagsbeslut bör en heltidsarbetande allmänläkare inte ha ansvar för fler än 1 500 patienter - för att ha en rimlig arbetsmiljö och för att kunna ge en god och patientsäker vård.
Det finns också en dom som stödjer detta. Som landstinget i Västerbotten budgeterat i Skellefteområdet får en allmänläkare ha ansvar för 1 900 patienter. Den nuvarande bemanningen gör att det finns en allmänläkare per 4 470 patienter.
Inte ens i budgeten följer man således rådande rekommendation. Om man skulle uppnå målet med 1 500 patienter per distriktsläkare borde man budgetera för 51 distriktsläkartjänster. Med detta i åtanke är nuvarande bemanning snarare 33 procent än 50 procent.
En välfungerande primärvård kräver fast anställda läkare som är specialister i allmänmedicin.
Som ST-läkare i allmänmedicin skulle jag önska att man budgeterar för det faktiska behovet av distriktsläkare, och håller fast vid sin handlingsplan för att få dessa tjänster tillsatta.
Vi behöver bli ännu många fler ST-läkare i allmänmedicin för att möta behovet.
Cecilia Lundgren, Skellefteå
Landstingspolitikerna om utmaningarna