Sänkt pension 2014

Arkivbild: Scanpix

Arkivbild: Scanpix

Foto: Foto: Göran Abramsson

Not Found2013-04-13 04:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den så kallade bromsen slår återigen till år 2014, vilket betyder att pensionen sänks med 2,2 procent. Att bromsen ånyo slår till visar på systemets svaghet. Hitintills har sänkningen gjort att dagens inkomstpension, trots en höjning med 4,1 procent för 2013, i realiteten endast nått upp till 2009 års nivå.

SPF:s medlemstidning Veteranen rapporterar att Pensionsmyndigheten presenterat en variant för inkomstpensionens utbetalning. I stället för de höjningar och sänkningar som har skett till följd av bromsen är förslaget att man gör en mindre men jämnare utbetalning.

Det kan innebära att pensionerna ligger stilla under en följd av år, beroende på hur det går för svensk ekonomi.

Det betyder i princip att pensionerna blir en buffert i statskassan. Näringslivet har nyligen tecknat ett treårsavtal med IF Metall som ger totalt 6,8 procent fram till mars 2016. Därmed har Metalls medlemmar fått klart besked om inkomstökningen.

Pensionärerna ska däremot avvakta vad pensionerna blir genom att gå med på en låsning av utbetalningen tills dess att staten ser vad den har råd med.

Det blir utan tvekan en variabel, eller ska vi kalla den för buffert, där pensionärerna ånyo får vidkännas ytterligare besparingar.

Pensionsmyndigheten berör inte förslaget från pensionärernas organisationer om att slopa bromsen och premiepensionen samt mer pengar till inkomstpensionen. Der framgick nyligen tydligt av ett uttalande av socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

Därmed kommer vi pensionärer inte heller att få någon retroaktiv höjning utan uppräkningen av pensionen kommer att ske utifrån 2009 års nivå och största höjningen blir väl en minskning av skatten, ska vi gissa på med 50 till 100 kronor per månad nästa år och något år framåt.

Så är dagsläget med utbetalningen av vårt pensionssparande.

Astor Wikström

Thore Mäki

Jan-Erik Ögren

Tage Ljungholm

Skellefteå

Arkivbild: Scanpix
Arkivbild: Scanpix
Läs mer om