Så kan vi knäcka hemlösheten

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Not Found2018-12-11 06:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

ÅSIKT · Gammal metod konserverar missförhållanden

Inför julen uppmärksammas hemlösheten. I Sverige har den på 30 år ökat från 10 000 till närmare 40 000 personer.

När hemlösheten var som lägst undersökte jag den på uppdrag av LO och Karolinska. Över hälften av de hemlösa i Stockholm var då psykiatrins patienter. Inget tyder på att andelen ändrats nämnvärt.

För några år sedan besökte jag Oslo, där hade hemlösheten halverats från 2 500 till 1 200 personer på tio år. Politiken ordnade bostäder över hela staden. Inga Oslobor protesterade med namnlistor när hemlösa flyttade in i deras kvarter.

Frälsningsarmén drev ett eget gatuhospital som gav vård mitt i Oslo, finansierat av Socialdepartementet. Där fanns kunskapen om att vräka en familj med barn kostar 400 000 euro, det tar tre år innan allt är klart. Genom att agera tidigt minskar kostnaden till 30 000 euro.

Hospitalets läkare blev även de hemlösas advokater och kallade till sig samhällets olika aktörer till ett gemensamt möte istället för att fortsätta med ansvarsflykten. Då gick det att förändra och samarbeta runt den enskilde

Efter besöket i Oslo gick det inte att undvika en jämförelse med Sverige. Ersta Sköndal Högskola och andra som forskar om hemlöshet konstaterade att vår metod med härbärgen och soppkök, som använts i över 100 år, ökar och konserverar hemlösheten. Närmare en halv miljard kronor snurrar varje år runt i direkta kostnader enbart i Stockholm. Hög tid att tänka om, men den politiska viljan på högre nivå saknas

När jag följt hemlösheten är Solkraft i Skellefteå ett av få ställen som sticker ut. Där samarbetar samhällets myndigheter runt enskilda människor på liknande sätt som i Oslo med goda resultat.

Men klåfingriga beslut på riksdagsnivå kastar allt oftare grus i maskineriet även för dem, när somliga politiker inte ser konsekvenserna av sin besparingsiver.

Leif Stenberg, Göteborg

Färre hemlösa men fler behöver akutboendeLägenhetsbristen en stor orsak till hemlöshetMikael Bengtsson: Sluta blunda för hemlösheten
Läs mer om