Jag har full förståelse för vedeldning i glesbygd, där det är långt mellan husen.
Men i stadsplanerat område, där avstånden mellan husen är relativt liten, ställer jag mig verkligen tveksam till vedeldning som huvudsaklig värmekälla för huset.
En trivselbrasa någon gång då och då kan var vara ok.
Många människor, inte minst de som lider av astma och hjärt- och kärlsjukdomar har stora problem av röken vintertid, när luften står ganska stilla.
Dessutom har många uppvärmningsalternativ dykt upp de senaste åren, inte minst värmepumpar.
Dessa påverkas negativt av vedeldning. När röken lägger sig lågt drar värmepumparna in röken i husen.
Jag tror mig ha sett många undersökningar, inte minst från Västerbotten, som visar på klara luftföroreningarna på grund av vedeldningen. Röken är inte direkt hälsosam.
När kylan, mörkret och rå luft lägrar sig över Sverige drar eldningssäsongen igång. Den karaktäristiska röklukten lägger sig som ett lock över många villa- och radhusområden.
I härdigast på att elda är hushåll i glesbygd, men de problem som eldningen för med sig är långt ifrån försumbara i tätbebyggda områden och är en betydande källa till luftföroreningar.
Den stora faran med ohämmad vedeldning är utsläpp av cancerframkallande polycykliska aromatiska kolväten som bensen och diverse olika partiklar.
Känsliga personer, människor med astma och andra luftvägssjukdomar, riskerar att drabbas. Vi utsätts för mängder av föroreningar i luften, både inom- och utomhus.
I allmänhet är halterna av cancerframkallande ämnen relativt låga, men de kan vara kraftigt förhöjda i tätorter på grund av vedeldning.
Ska kommuner uppmuntra vedeldning i samhällen?
Norsjö kommun borde istället göra en helomvändnig och undersöka om det är möjligt att införa ”straffskatt” för vedeldning inom stadsplanerat område!
Lars Brännström, Norsjö