Rivning som skadar

Not Found2013-05-24 05:52
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bostäderna på Skiftesgatan i Skellefteå var likvärdiga när de byggdes i mitten av 1970-talet. Det enda som skiljde var att en del var hyresrätter medan andra var bostadsrätter.

Idag är bostadsrätterna i gott skick medan hyresrätterna ska rivas. Skillnaden stavas underhåll.

Vi menar att den största aktören på den lokala bostadsmarknaden i Skellefteå, Skebo, med sitt agerande skadar vår lilla förening, och i praktiken sänker värdet på bostadsrätterna som vi långsiktigt och mödosamt byggt upp.

Vad hade hindrat Skebo från, på samma sätt som vi gjort, fortlöpande hantera problem och åtgärda dess orsaker?

Riksbyggens bostadsrättsförening Skellefteåhus nr 15, Skiftesgatan, utförde 2006/2007 skadeförebyggande besiktning i samtliga 212 lägenheter och åtgärdade då främst våtrummen.

2009 infördes individuell elmätning i samtliga lägenheter i syfte att spara pengar till medlemmar och förening – som vi istället kan satsa på underhåll.

Hus med platta tak kräver högre grad av underhåll än traditionellt byggda hus.

Sommaren 2000 bytte föreningen tätskikten på yttertaken. Därefter har föreningen låtit utföra tillsyn av taken varje år och sista åren en omfattande besiktning.

2011–2014 genomför föreningen en etappvis upprustning där alla ytterväggar tilläggsisoleras och förses med ny skarvfri panel i de röda husen. I samband med detta kontrolleras allt trävirke i väggarna och befintlig isolering. Samtliga fönstersnickerier byts till moderna energieffektiva treglasfönster.

De gånger problem uppstått har man låtit öppna väggar och tak för att undersöka och säkerställa att rätt åtgärder utförs, dessutom har vi kopplat in extern expertis som utfört mätningar och i vissa fall även skickat material och luftprover till laboratorium.

När det gäller miljön i våra bostäder och människors hälsa kan jag som ordförande i föreningen intyga att vi gör allt som krävs för att hitta lösningar.

Lars Bodén

Skellefteå

SVAR DIREKT:

Skelleftebostäder har utfört ett liknande underhåll som bostadsrättsföreningen fram till dess att de tog beslut om att renovera fasaderna.

Vid det tillfället hade vi fått problem med inomhusluften i en lägenhet. Vi utförde då omfattande undersökningar av konstruktionen på radhuset genom att öppna väggar, tak och golv i lägenheten.

Vi har även gjort mer omfattande mätningar av inomhusluften som skickats för analys. Samtidigt med att det arbetet pågick uppdagades liknande problem i ytterligare några lägenheter.

Utifrån svaren från analysen av inomhusluften och radhusens konstruktion bedömde vi att det varken var hållbart på lång sikt eller affärsmässigt att vidta omfattande renoveringar.

Jerker Eriksson

VD Skelleftebostäder AB

Läs mer om