Byskeälvens fiskevårdsområde Västerbottensdelen bildades 1989. Flera i styrelsen har varit med från begynnelsen vilket varit en stor tillgång för ett målinriktat arbete med fokus på fiskbestånden och en levande älvdal. Styrelsen har målmedvetet arbetat med kunskapsinsamling och biotopvårdsåtgärder.
I Byskeälven och många av dess biflöden har laxens och öringens forna lek och uppväxtområden återställts efter flottningen och annan mänsklig påverkan. Under tio års tid har arrenden och avtal gjorts med kustfisket för att begränsa uttaget av Byskeälvens hemvändande lax och öring.
Sportfisket har på ett hållbart sätt reglerats för att främja beståndens utveckling. Över 20 miljoner av offentliga medel är satsade på fiskevård och marknadsföring av vår älv, som idag anses vara en av landets absolut främsta vildlaxälvar och av stor betydelse för en växande besöksnäring.
Vid årsmötet den 20 mars röstades styrelsens förslag om en fortsatt ansvarsfull lokal förvaltning ner. Besluten går i en annan riktning än vad samhället och stora ägargrupper förväntar sig.
Nu finns en risk att den lokala förvaltningen kullkastas och att varumärket Byskeälven lider skada. Att förskjuta en fungerande förvaltning genom särbehandling av ett fåtal känns oansvarigt. Särskilda regler innebärande undantag från fångstbegränsning, förbudstider, fångstrapportering och kontrollavgift vid överträdelser får konsekvenser.
Hur skall vi förklara att fiskevårdsområdet anser sig stå över det regelverk som skall gälla andra? Hur bidrar detta till en förbättrad fiskevård och utveckling i älvdalen?
Flertalet ur den gamla styrelsen väljer nu att tacka för oss och lämna våra uppdrag då vi på inget sätt kan ställa oss bakom den inriktning som stämman beslutat.
Ett nära samarbete har funnits med Skellefteå kommun samt berörda skogsbolag, myndigheter och organisationer. Här har Byskeälven i många år setts som en av de älvar i landet som kommit längst med en långsiktig och hållbar förvaltning av bestånden. Målsättningen att fisket ska bidra till utvecklingen i älvdalen och välkomna besökare har varit självklart för alla parter.
Ulf Andersson, Peder Karlsson, Gunnar Öström, Ture Hedman, Patrik Nilsson, Leif Boström, Mattias Ladås och Berndt Johansson
**************************
Sveaskog och SCA står tillsammans för nära 70 procent av andelstalet inom Byskeälvens fiskevårdsområde.
Vi kommer även fortsättningsvis medverka i styrelsen, men delar de avgående styrelsemedlemmarnas oro för den nya inriktningen för älvens förvaltning. En förvaltning som inte går i linje med vår vilja att utveckla fisket i Byske älv till gagn för fiskerättsägare, sportfiskare och besöksnäringen.
Ola Söderdahl, Sveaskog - försäljningschef jakt och fiske
Ola Holmgren, SCA Skog AB