Insändare. Den vita käppen är ett viktigt hjälpmedel för personer som på grund av olika sjukdomar i ögat har en synnedsättning eller är blind. Med käppen orienterar vi oss i olika miljöer, men den fungerar också som en markör för omgivningen att uppmärksamma att den person man möter på gågatan, i affären eller i trafiken inte ser så bra eller inget alls.
Blunda och tänk! Försök att gå nedför en trappa medan du blundar. Tänk sedan på hur det kan vara att som synskadad fotgängare klara trafiken.
120 000 personer i Sverige är synskadade och 98 procent av dessa har blivit det i vuxen ålder. Att inte kunna se ordentligt kan i vissa situationer vara ett omfattande funktionshinder. Vi synskadade ställer därför genom vår organisation Synskadades Riksförbund krav på samhället.
Vi förutsätter exempelvis att alla övergångsställen har ljudsignaler och att bilisterna ska känna till och respektera den vita käppen genom att sakta ned och ta hänsyn. Det är berättigade krav med det yttersta syftet att vi tryggt ska kunna ta oss till och från vårt hem, jobbet eller affären.
Låter det besvärligt att hela tiden vara uppmärksam på olika behov och ta ansvar och visa hänsyn i trafiken? Tänk då istället hur du själv skulle vilja att det fungerade om du fick en ögonsjukdom som gör att synen försämras eller försvinner.
Skulle inte du då också vilja klara det allra mest vardagliga som att tryggt kunna gå ut och handla, arbeta, eller ta en promenad?
Synskadades riksförbund, SRF i Västerbotten, uppmanar därför alla att visa extra hänsyn i trafiken då de möter personer med synnedsättning som är ute med den vita käppen som hjälpmedel och markör.
Christina Reis Sjögren, Rusksele