Såg du annonsen i Norran? ”Nytt kärnkraftverk i Finland”
Det sägs också vara världens största kärnkraftverk. 15 mil från oss. Är det så? Jag undrar. Vi vill ha information!
I annonsen kan man läsa: ”Enligt Esbokonventionen; kan grannländer lämna synpunkter på planerade projekt … som kan leda till påverkan på miljö och människor i det egna landet. Naturvårdsverket är ansvarig myndighet i Sverige och skall samla ihop alla synpunkter. Svar önskas från myndigheter, organisationer, allmänhet …”
Texten i annonsen ”andas” att man är medveten om att det kan leda till konsekvenser, och erfarenheten säger oss, att vi enbart delvis vet vad en sådan påverkan innebär.
Men vi vet att det inte handlar om några kronor och ören mer i börsen, utan om en annan långt större påverkan.
Fram till den 22 november ges möjlighet att lämna synpunkter, samt samråd kring miljökonsekvens.
Hur och vad har våra valda företrädare i kommunen svarat åt oss? Hur har samråden avlöpt? Vilka svar skickas in till Naturvårdsverket och sedan till Finland?
Har hört att Piteå, Kalix, Överkalix och Övertorneå kommuner har sagt nej, är det så, kanske fler också, men vad säger Skellefteå kommun? Eller Umeå och Luleå kommuner.
Hoppas media informerar oss.
Vill du ha kärnkraftverket till granne, vad säger du?
Nu blir du tillfrågad, troligen aldrig mer, ta tillfället i akt, din röst kan betyda mycket. Vi vet att beslutsfattarna är känsliga när folket reser sig.
Svara nej! Vi har sett tillräckligt av kärnkraftens verkningar.
O s a senast 22 november
Svar direkt
Skellefteå kommun har lämnat synpunkter på en ny miljökonsekvensbeskrivning för en alternativ reaktor i Pyhäjoki. Det nya reaktoralternativet är på 9TWH mot det gamla på 14TWH.
Yttrandet blir inte ett politiskt ställningstagande för eller emot kärnkraft utan mer strikta synpunkter på miljökonsekvensbeskrivningen .
Med den bakgrunden menade kommunstyrelsens arbetsutskott att samma yttrande som kommunstyrelsen gav 2008 kan användas igen. Där sägs:
”Skellefteå kan påverkas vid en större olycka om kärnkraftverket byggs i Pyhäjoki cirka 10 mil norr om Karleby. Kommunen utgår fortfarande från att kärnkraftsföretaget kommer att vidta åtgärder för att minimera riskerna samt minska effekterna av eventuella avvikande händelser. Ett rimligt minimikrav är att det finska kärnkraftverket minst vidtar motsvarande åtgärder som redan gjorts vid de svenska kärnkraftverken”.
Skellefteå kommuns inställning till ny kärnkraft tydliggjordes 2012 av kommunfullmäktige. Det handlade då om Skellefteå Kraft skulle tillåtas gå med som delägare till investeringen i Pyhäjoki. Med stor majoritet beslutades att vi inte skulle delta. Skellefteå Kraft har satsat, och ska fortsätta att satsa, på att utveckla förnyelsebar energi. Den stora pågående vindkraftssatsningen är ett led i denna inriktning.
Min och Socialdemokraternas uppfattning är att satsning på ny kärnkraft är fel både i Pyhäjoki och på annan plats. Kärnkraften ska över tid fasas ut för att ersättas av förnyelsebara energikällor. Den uppfattningen delar vi med en stor majoritet av Skellefteås invånare.
Lorents Burman
Kommunstyrelsens ordförande