Rädda lärk och alm

Foto: Alexander Andersson

Foto: Alexander Andersson

Foto: Foto: Insändarredaktionen

Not Found2013-05-03 04:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu dras bodar och staket fram för "ombyggnationen" av stadsparken som det så vackert heter. Förr anlade man parker. Sedan rustade man upp dem om de blivit dåligt skötta. Men nu bygger man tydligen parker.

Nåja, för att kunna jämföra mot slutresultatet så räknade jag igenom antalet större träden innan motorsågarna dras igång.

Alltså: Två björkalléer mot sidorna, men där är det tydligen klart att de ska bort. Tre gigantiska lärkträd i grupp på östra sidan. Tre rejäla ädelträd (alm och lönn tror jag) på västra delen.

Tolv fina pelaraspar på sidorna mot söder. Några halvstora av blandad sort på olika platser.

Och så det vedervärdiga snabbväxande riset i mitten som dragit ner intrycket på parken senaste decenniet.

Nu blir det intressant att se hur många av de oersättliga större träden som kapas?

Ska slyet i mitten få vara kvar?

Satsar man på rumsbildning, som den tidigare varit gestaltad? Eller satsar man på det nya flacka modet manifesterat i Bryggarbacken?

Flanören

SVAR DIREKT:

Stadsparkens ombyggnad har inte startat ännu. De bodar och staket du ser står där för de gatuarbeten som ska genomföras bland annat på Storgatan.

När det blir dags för stadsparkens ombyggnad, som vi valt att kalla det, blir vi tyvärr tvungna att fälla ett stort antal träd, eftersom deras dåliga hälsa är en anledningarna till att parken renoveras.

De stora träden, lärkar, blodlönn, alm, brödtall, lönn kommer vi att bevara för eftervärlden om bara de sista undersökningarna av dem visar att det är möjligt.

De har en naturligt betydligt längre livslängd än björkarna och är värda att vi gör det vi kan för att bevara dem.

Ambitionen hos arkitekten har varit att ta tillvara fler blommande träd men deras vitalitet har tyvärr inte gjort det mödan värt.

Pelarasparna kommer också att tas bort eftersom de är för höga för att flyttas. Eftersom de är ganska snabba så kommer de nya som kommer dit snart ha vuxit till sig på nya platser. Samtliga pelarhäggar som Flanören kallar slyet i mitten kommer att tas bort.

Beträffande gestaltningen så har arkitekten, Ulf Nordfjell, tillfört många genomarbetade rumsbildningar, platser och vackra planteringar utan att skapa undanskymda ställen.

Vi är övertygade om att när arbetet är färdigställt, planteringarna är på plats och blommorna är i sitt vackraste flor så kommer vi alla att älska vår nya park på samma sätt som Skellefteborna tagit Bryggarbacken till sitt hjärta.

Zandra Nordin

Stadsträdgårdsmästare

Foto: Alexander Andersson
Foto: Alexander Andersson
Nya stadsparken i Skellefteå. Upphovsmannen är landskapsartikitekt Ulf Nordfjell, Ramböll Sverige AB.
Nya stadsparken i Skellefteå. Upphovsmannen är landskapsartikitekt Ulf Nordfjell, Ramböll Sverige AB.
Läs mer om