Psykisk ohälsa och trådlös strålning hänger ihop

Bildmontage. Bilder: TT

Bildmontage. Bilder: TT

Foto: Bildmontage. Bilder: TT

Not Found2017-03-01 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Olov Wikström skrev nyligen i en insändare: ”Vi kan lite till mans undra vad det är i vår tid som stressar och belastar sinnet så att såväl unga som vuxna måste söka psykiatrisk hjälp.”

Min fråga är om svenska myndigheter blundar.

Den franska myndigheten Ansesrapport om hälsorisker för barn av trådlös teknik pekar särskilt ut de potentiellt skadliga effekterna på barns minne, koncentration med mera och möjliga effekter på den psykiska hälsan (huvudvärk, sömnstörningar, trötthet, stress, ångest, irritabilitet).

Gränsvärdet för trådlösa produkter togs fram långt innan mobiltelefoner och surfplattor började användas av barn. Gränsvärdet utgår från att alla användare har en vuxen manskropp. Myndigheten Anses skriver bland annat att ”barn är inte små vuxna” samt att på grund av deras mindre storlek är de mer utsatta. ”Särskilt perifera områden i deras hjärnor är mer sårbara.”

Inom den sovjetiska medicinen var symtombilden för mikrovågssyndromet känd och bevisad redan för 50 år sedan. Huvudvärk, sömnsvårigheter, trötthet, svettningar, yrsel, synrubbningar, depressioner, ångest, ökad stresskänslighet, irritationsbenägenhet, beteendestörningar, minnes-koncentrations- och inlärningsproblem, hjärtpåverkan/tryck över bröstet och rubbad sköldkörtelfunktion. Det är en symtombild som motsvarar psykisk ohälsa.

Socialstyrelsen skrev 2013 i rapporten Psykisk ohälsa bland unga: ”Vad som står bakom den ökade psykiska ohälsan bland ungdomar är oklart. Eftersom hela ungdomsgruppen verkar drabbas måste det rimligen ha skett olika förändringar i miljöer där de flesta inom gruppen vistas."

Socialstyrelsen! Ta bort skygglapparna så att ni kan se hur den psykiska ohälsan har sammanfallit med den dramatiska ökningen av strålning i inomhus- och utomhusmiljön från trådlös teknik.

Det är den mest sannolika förklaringen till den pågående epidemin av psykisk ohälsa.

Ulla Eriksson, Skellefteå

Bildmontage. Bilder: TT
Bildmontage. Bilder: TT
Läs mer om