PSA-prov: Oppositionens missunnsamma utfall mot anställda

PSA-prov. Ett blodprov analyseras för att se halten av prostataspecifik antigen, (PSA). Foto: Dan Hansson / SvD / TT.

PSA-prov. Ett blodprov analyseras för att se halten av prostataspecifik antigen, (PSA). Foto: Dan Hansson / SvD / TT.

Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Not Found2017-04-26 07:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteå kommuns personalnämnd ger nu manliga anställda samma rätt som kvinnliga att besöka sjukvården på arbetstid för att ta cancerprov - som de dock själva får betala.

Jag är inte kommunanställd men tycker att det är hedervärt och ett steg mot konsekvent jämställdhet som borde vara självklar. Men Andreas Löwenhöök (M) vill stoppa detta. Nu är inte jämlikhet och rättvisa Moderaternas paradgren, men att alla inte ska få samma möjlighet att ta cancerprov är ändå häpnadsväckande cyniskt och inhumant.

Har verkligen inte oppositionspolitikerna andra saker än missunnsamma utfall mot anställda att komma med?

Löwenhöök bör gå in på nätet och läsa på om prostatacancer och debatten. PSA-provet är nu det enda sättet för män att få en enkel indikation om en tidig prostatacancer. Att de flesta idag är medvetna om risken att drabbas och som är den cancerform som är överlägset största dödsorsak betyder att många känner oro att drabbas.

Ett PSA-prov som kan utesluta detta har i sig ett stort medmänskligt värde samt att det är stor fördel att upptäcka cancer tidigt.

Socialstyrelsen avråder inte män att ta PSA-prov, som Löwenhöök påstår! De har dock ännu inte rekommenderat en screening för män vilket är något helt annat, men som ändå är kritiserat ur hälso- och jämlikhets-synpunkt.

En orättvisa som brukar motiveras med risk för överbehandling vilket är märkligt då inga behandlingar beslutas bara utifrån PSA. Om det värdet är högt tas andra prover innan det beslutas om vidare behandlingar. Det är sannolikt av ekonomiska skäl män inte screenas, vilket är svårare att erkänna.

Man kan däremot säga att en tyst revolt pågår då de som självmant tar provet ökat kraftigt.

PSA-testad

Svar direkt

Min uppfattning är att politiska beslut kring hälso- och sjukvård ska grunda sig i vetenskap, beprövad erfarenhet och luta mot de rekommendationer som Socialstyrelsen utfärdar.

När det gäller PSA-prov så har Socialstyrelsen, efter två bedömningar av den samlade forsningen, kommit fram till att allmän screening inte ska genomföras.

Avgörande för rekommendationen är att PSA-proven inte är tillräckligt exakta. Med allmän screening skulle hälso- och sjukvården hitta många män med förhöjt PSA-värde som aldrig kommer att behöva behandling. Beskedet om ett förhöjt värde skapar dock oro hos den enskilde.

Det finns också risk för överdiagnostik och behandling av patienter som egentligen inte skulle behöva behandlas. Frågan är hur humant det är att män i onödan ska riskera att utsättas för de bieffekter som kan komma av behandlingen i form av försämrad sexuell funktion, urinläckage och ändtarmsbesvär?

Det är med hänsyn taget till risken om överdiagnostisering och omtanken om att många män inte ska oroas i onödan som jag, med Sveriges ansvariga urologer i ryggen, nu ställer frågor kring hur Personalnämnden har resonerat när man indirekt uppmuntrar till allmän screening. Nämnden jämställer nämligen PSA-prov med t.ex. mammografi, som till skillnad från PSA-prov är en del av det nationella screeningprogrammet.

Det ska tilläggas att Socialstyrelsen nu gör ytterligare en bedömning av forskningsläget. Detta ska vara klart i höst.

Skulle detta leda till en annan bedömning så kommer jag att vara den första som förespråkar att kommunens medarbetare ska få göra PSA-prov på arbetstid. Ett sådant beslut torde dock vara överflödigt eftersom landstinget då lär lägga in PSA-prov i Västerbottens hälsoundersökningar. Till dessa undersökningar har medarbetarna redan idag rätt att gå på sin arbetstid.

Andreas Löwenhöök(M), Oppositionsråd

undefined
undefined
PSA-prov. Ett blodprov analyseras för att se halten av prostataspecifik antigen, (PSA). Foto: Dan Hansson / SvD / TT.
Läs mer om