Före 1994 fanns Postverket, som satte en heder och ära i att under alla förhållanden distribuera post till allmänhet och företag. I dag utförs detta uppdrag av Postnord. Har jag varit blåögd när jag levt med föreställningen att distributionen sker på samma säkra sätt som tidigare?
7-8 januari var det -30 och kallare i Norsjötrakten. Postnord valde då att ställa in lantbrevbäringen utanför centralorten - enligt uppgift för att ”växlingen med värme kan vara lite riskabelt och knepigt” när rutan ska öppnas.
Detta var tydligen inget problem i Norsjö samhälle där posten delades ut, trots att bilrutorna där behöver öppnas oftare och längre. Jag har bott i min by i trettio år och lantbrevbäringen har alltid fungerat tidigare - även om temperaturen gått ner till -40 grader.
Under dessa två dagar fungerade annan verksamheter normalt. Tidningsdistributörerna har oklanderligt levererat tidningar i samma postlådor som Postnord använder. Sophämtningen har skett som vanligt och hemtjänsten jobbade enligt schemat.
Att postdistributionen är den första samhällsservice som sviker sina kunder när det blir lite kallt är skandal och i mitt tycke ett brott mot postlagen.
Postnords värderingar enligt den egna hemsidan är: ”Du ska kunna nå din mottagare i rätt tid och det ska vara säkert och effektivt. Det är det vi brinner för och vi slår oss aldrig till ro när det handlar om att ut föra vårt uppdrag och förbättra vara tjänster.”
En av ledstjärnorna är, enligt samma hemsida, att vara pålitlig: ”Postnord håller löften och levererar överallt, säkert, i rätt tid och till rätt plats.”
Detta blir floskler när man jämför med verkligheten.
De brevlådor som finns runt om i byarna har inte heller tömts de två aktuella vardagarna. Det innebär att det inte varit någon tömning mellan den 5 januari och den 11 januari - ett uppehåll på sex dagar. Hur stämmer detta med Postnords värderingar?
Desillusionerad glesbygdsbo
SVAR DIREKT
Det är tråkigt att du inte är nöjd med Postnord. Som arbetsgivare har vi ett långtgående ansvar för våra medarbetares säkerhet och arbetsmiljö. Ytterst är det den lokale chefen som har ansvaret för sina brevbärare.
När temperaturen i början av januari kröp ner under -35 grader på flera platser i inlandet gjorde chefen i Norsjö, i samråd med brevbärarna, bedömningen att ställa in lantbrevbäringen av säkerhetsskäl.
Det är ett beslut som tas mycket sällan och bara i extrema situationer. Brevbärarna jobbar alltid hårt för att i det längsta leverera posten i rätt tid till rätt mottagare.
Thommy Andersson, produktionsområdeschef Postnord