Ett folkuppror i Dorotea mot förhållanden i vården har resulterat i att vi den 8 september får en folkomröstning. Man startade en namninsamling som blev så stor att man kunde tvinga landstinget att ordna en folkomröstning om sjukvården i södra Lappland.
Kostnaden för omröstningen, cirka femton miljoner kronor, plockas ur landstingets kassa, pengar som kunde användas till sjukvården i stället.
Nu hävdar alliansen att projekt Balans, som de styrande genomförde, drabbar hela länets sjukvård.
Självklart, balanskrav i ekonomin är ett måste både för kommun och landsting och är inte ett påhitt av de styrande i landstinget.
Balanskrav har att göra med hur regeringen fördelat skatteutjämningspengar. Hade landstinget fått de pengar det hade rätt till hade balanskravet varit uppfyllt.
Varför förbrukar länets innevånare sjukvård för 235 miljoner kronor mer än riksgenomsnittet? Detta borde förklaras.
Att då jämföra Västerbotten med Östergötland, utan att visa upp en demografisk bild av befolkningen, kan inte vara relevant, då man varken tar hänsyn till yta eller befolkning.
Att minska kostnaden för landstinget, enligt alliansens förslag, skulle ge en lägre omhändertagandenivå på sjuka. Det visar hur man inom alliansen ser på vilka som ska ha och inte ha sjukvård.
Rätten till en rättvis sjukvård ser jag som en självklarhet oavsett om vården ges till gammal eller ung. Rätten att folkomrösta kan ingen ta ifrån oss, men gäller denna folkomröstning enbart ambulansen i Åsele och akutvårdsplatserna i Dorotea, eller politiska poäng för alliansen, då tycker jag man har skjutit över målet.
Sture Grundberg, Malå