Helena Lindahl, Centerpartiet, lovordar alliansregeringens sänkta moms på restauranger. Anser att detta skapat tusentals jobb för unga i denna bransch.
Håller detta påstående?
Enligt siffrorna från SCB (Statistiska Centralbyrån) var 138 300 anställda inom restaurangbranschen år 2011, medan siffran för i år är 138 700 och har således i bästa fall gett vårt land 400 jobb. Dessa kostar staten 13,5 miljoner kronor per jobb och år.
Dessutom visar en undersökning gjord av DN att priset på restaurangmat inte blivit lägre, snarare högre.
Lars Jonung, ordförande i Finanspolitiska rådet är kritisk och kallar åtgärden för branschstöd. Enligt honom är restaurangbranschen inte en bransch i kris som måste räddas och kostar dessutom mycket i form av förlorade skatteintäkter.
Så vad blir resultatet: Trots sänkt moms högre priser, vilket gör att det fortfarande är samma klientel som besöker branschen, alltså de som har god ekonomi, medan skattemedel behövliga inom vård, skola och omsorg går åt fel håll.
Ulla Martinsdotter, Skellefteå
SVAR DIREKT
Enligt en färsk rapport från Visita, branschorganisation för besöksnäringen, om effekterna av den sänkta restaurangmomsen har den enbart för Västerbottens län inneburit 189 arbetstillfällen. Det är en ökning med 13,4 procent. Nationellt har 9 617 arbetstillfällen tillkommit. Underlaget till rapporten är statistik från SCB.
De flesta matställen som tjänar på den sänkta momsen är inga lyxrestauranger för människor med god ekonomi, utan restauranger dit gemene man går, till exempel Max i Skellefteå.
Tre av fyra restaurangföretagare uppger även att de sannolikt skulle tvingas säga upp personal om restaurangmomsen höjs. Att fördubbla momsen på restaurangmat och höja ungdomsarbetsgivaravgifterna, som Socialdemokraterna nu flaggar för i sin skuggbudget, är med andra ord ett säkert sätt att ta jobbet ifrån tusentals unga människor i restaurangbranschen.
Den sänkta restaurangmomsen är också en rättvisefråga. Köper man en sallad ska man betala samma moms oavsett om den är köpt på en salladsbar eller i en livsmedelsbutik. Det ger restaurangnäringen rättvisa villkor att arbeta efter. Fler i arbete och därmed fler som betalar skatt innebär mer pengar till att utveckla välfärden.
Heléna Lindahl
Riksdagsledamot, C