Partibok räcker inte

Bildmontage. Arkivbilder: TT, Norran

Bildmontage. Arkivbilder: TT, Norran

Foto: Foto: Insändarredaktionen

Not Found2014-01-18 02:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteå Kraft är ett av de stora elbolagen i Sverige. Bolaget har gjort förluster i Sekab och pelletsfabriken i Storuman. Kommer även vindkraften att bli ett nytt stort slukhål?

Tystnaden är oroväckande. Även om vindkraft ger grön el måste det finnas ekonomi i besluten. Vi privatpersoner måste tänka oss för innan vi tar beslut om stora investeringar, för vi måste ta pengarna ur den egna plånboken. Vi kan ej höja avgifter eller få bidrag från någon ”storpappa”.

Frågar man politiker som sitter i Skellefteå kommuns affärsstyrelser säger de sig ha fullt förtroende för sina tjänstemän. Frågar man sedan tjänstemännen blir svaret att de styrs av sina politiker.

Detta betyder att otroligt många saker faller mellan stolarna och som blir kostsamma för oss medborgare.

Att sedan ha politiker i styrelsen i kommunala företag som omsätter stora pengar, och som därför påverkar oss medborgare så mycket, är inte förenligt med den proffsighet som en framgångsrik affärsverksamhet måste ha.

För att sitta i en bolagsstyrelse borde det finnas krav på kompetens och kvalitet på styrelsemedlemmarna, och inte bara ha en politisk åsikt.

Som det nu är kan man påstå att många styrelsemedlemmar saknar den kompetens som måste finnas när man ska ta viktiga beslut. Dessutom behöver de ej ta något större ansvar. Det är nog dags att vi börjar syna våra styrelsemedlemmars kompetens. Så här kan det inte få fortsätta år från år.

Vågar någon politiker i bestämmande ställning ta upp frågan? Den kommer troligtvis att få kritik från de som sitter på sina stolar. Jag tycker att om man gör affärer med allmänhetens pengar ska det ställas höga krav på dessa personer. Hur mycket har de olika förlustaffärerna kostat utslaget på varje kommuninnevånare?

Fundersam medborgare

SVAR DIREKT

Skellefteå Kraft är ett stort elbolag som är mycket viktigt för Skellefteå kommun.

Många satsningar och investeringar har gjorts i bolaget genom decennierna. De allra flesta har varit bra affärer. Men det händer att satsningar blir mindre lyckade vilket inte är specifikt för Skellefteå Kraft.

Alla företag, privatägda eller offentligt ägda, får räkna med att en del investeringar inte ger förväntat resultat. Satsningar måste ändå få göras och sett över tid, det är min absoluta uppfattning, att de flesta besluten också varit framgångsrika.

Det är ett svårt och ansvarsfullt uppdrag att sitta i en bolagsstyrelse, som till exempel Skellefteå Kraft, och det ställer speciella krav på att sätta sig in i verksamheten. Kraven har också skärpts. Det blir allt viktigare att fatta rätt beslut, i ett högre tempo och i en allt globalare miljö. För den som sitter i en bolagsstyrelse är det viktigt med kunskap, kompetens och förstånd.

Alla partierna har att nominera kandidater som ska anses lämpade för den typen av uppdrag.

Samtidigt är inte heller detta specifikt för bolag. Det är också svåra beslut att fatta i de kommunala nämnderna. Socialdemokraterna ställer därför höga krav på förtroendevalda både i kommunens bolag och kommunala nämnder.

Att säga att folkvalda inte klarar att sitta i en bolagsstyrelse blir lite märkligt, som att ifrågasätta om demokratin över huvud taget fungerar. Om folkvalda politiker inte klarar av att fatta beslut i affärsfrågor, varför skulle de då klara att fatta beslut i frågor om vård, skola eller omsorg?

Ett starkt förtroende mellan styrelsen och bolagens tjänstemän är ett måste. Annars fungerar ingen verksamhet bra.

Jag tror inte att viktiga saker ”faller mellan stolarna” utan min bild är att både styrelse och organisation i Skellefteå Kraft AB, och övriga bolag, verkligen arbetar för bolagets bästa, både ur ett affärsmässigt och ett kommunalt perspektiv.

Lorents Burman

Kommunstyrelsens ordförande, Skellefteå kommun

Bildmontage. Arkivbilder: TT, Norran
Bildmontage. Arkivbilder: TT, Norran
Läs mer om