Svar till insändaren ”Hur skiljer man hund från varg?” publicerad åttonde augusti.
Molle från Skelleftehamn undrar hur man skiljer hundar från vargar.
I regel har vi inte vilda hundar i våra skogar för att dessa knappast klarar sig i vår natur. Däremot finns ett omfattande hundproblem, som uppstått då man avsiktligt korsat hundar och vargar och släppt ut dessa i naturen. När den första generationen av dessa hybrider kommer ut i naturen är det fritt fram för dem att föröka sig med vilda vargar och andra hybrider.
Hybridisering av vargar påbörjades på 1980–talet i större omfattning, mycket beroende på att det fanns ett tyst krav på att snabbt skapa ett vargbestånd, och gärna ett sådant som kan leva tillsammans med människan. Vilda vargar gör det inte, men blandar man in hund i vargbeståndet, får man "vargar" som inte viker för människan – precis vad vi vill att hundar skall göra.
En omfattande blandning av vargbeståndet skedde redan i forna Sovjetunionen där man blandade laika och varg samt schäfer och varg för att gränsbevakningen skulle få hundar som inte skäller. När Sovjet kollapsade, försvann tusentals av dessa hybrider ut i naturen och den rödbruna nyans som bland annat finns hos Junseletiken, härstammar från dessa hybrider. Junseletiken är alltså ingen äkta varg. Hybridiseringen är en av orsakerna till att "vargen" traskar omkring bland bosättningarna och processen har redan gått så långt, att Europas vargstam i praktiken är förstörd.
Hur vet jag det? Precis som en domare kan avgöra om en hund är rasren, på samma sätt ser man om en varg är äkta, hybrid eller hund.
Några kännetecken är att vargen har:
… en svans som alltid hänger neråt och dess längd utgör 2/3 av avståndet från svanskotan till marken. En lång svans eller en svans, som kröker sig lätt bakåt vittnar om hundblod. Vargens svans är alltid svart i ändan.
… en grå eller mörkgrå rygg, magsidan är ljusare och vargen bär alltid sitt huvud under den linje som följer ryggen framåt över axlarna.
… en vit "haklapp" på halsen. Nosens övre sida är mörk medan sidorna är vita/ljusare.
… rak buklinje, medan hundarnas och hybridernas buklinje är uppsnört. Vargens kropp är lång och låg i förhållande till varglika hundars kropp som är kort och hög.
… smala och gula ögon. Bruna ögon tyder på hundblod. Blåa ögon härstammar från husky.
… svarta klor och en svart strimma på frambenen.
… kilformat huvud. Hybrider och varglika hundar har däremot ett päronformat huvud. Vargens huvud är dessutom påfallande stort och käkmusklerna är dubbelt så starka som hos en schäfer.
… ett långt nosparti. En "varg" med kort och/eller tjock nos är alltid en hybrid. Sidoprofilen av huvudet känns igen på den låga pannan och av att linjen från hjässan till nosen är nästan rak.
… små öron, triangelformade med runda toppar.
… breda lårben och en tumregel som gäller för hanvargar är att dess penis inte får synas.
Till frågan om vargens sätt att jaga är det tyvärr så att vargen blir förblindad av sin jaktinstinkt och dödar mycket mera än den behöver. Ryska forskare har konstaterat att ett sådant beteende ökar mot senhösten. Hybrider jagar tillsammans med vargar så jaktbeteendet torde vara detsamma. Vilda hundar är inget stort problem.
Kaj Granlund
Lestijärvi, Finland