Egentligen bjöd inte hälso- och sjukvårdsnämndens beslut att genomföra länskliniker på någon överraskning.
Jag hade blivit mer förvånad om beslutsunderlaget hade återremitterats till tjänstemännen med uppmaningen att göra den omvärldsanalys som Mikael Bengtsson rekommenderade i sin ledare.
Men nu är beslutet taget och enligt de höga tjänstemännen som tagit fram beslutsunderlaget så kommer vi nu få lättare att rekrytera anställda till vården. Karin Lundström utlovar en rättvisare sjukvård i hela länet och Skellefteås kommunalråd Lorents Burman är inte oroad över sjukvården i Skellefteå utan tror fullt och fast på sina partikamrater landstingsråden Karin Lundström och Peter Olofsson.
Där kan historien sluta om vi medborgare så önskar. Att vi låter politikerna ta beslut utan risk för politiska konsekvenser. Eller så gör vi något så ovanligt som att bry oss. Att vi intresserar oss och följer upp de löften som nu ges i samband med ombildandet till länskliniker.
Blir vården rättvisare? Kommer du få lättare att träffa en läkare, det vill säga att man lyckats rekrytera fler läkare. Blir vårdköerna lika i hela länet? Blir organisationen mer lättarbetad, utvecklas klinikerna på ett positivt sätt med en central ledning som har ett totalansvar för hela länet?
Det är faktiskt de löften landstingspolitikerna gett oss. Om detta inte infrias, vad gör vi då? Kommer vi att utkräva ett politiskt ansvar vid nästa val?
Jag som bor i Skellefteå förväntar mig också att mina kommunpolitiker nu verkligen följer upp landstingets organisationsförändring med stort intresse. Sjukvården är inte bara en landstingsfråga, som felaktigt hävdats, den är en grundläggande trygghet för alla kommunens innevånare.
Och är det något som alla våra kommunala politiker, oavsett bostadsort, verkligen bör ta ett aktivt ansvar för, så är det för den grundläggande tryggheten för oss alla.
Mikael KarlssonSkellefteå