Kära, kära Norran! Jag har några synpunkter på ett konsumentreportage i lördags, med rubriken Matbegrepp som förvillar. Vad är det för nytta med denna ofullständiga artikel? Har ni läst Mats-Eric Nilsson bok ”Äkta vara. Guide till oförfalskad mat”? Knappast. Han beskriver bland annat transfetter, som är delvis härdat vegetariskt fett. Processat fett gör att hållbarheten ökar, men transfettsyror kan orsaka hjärt- och kärlproblem. Transfett anses betygligt skadligare än mättat fett. I artikeln nämns den kritiserade smakförstärkaren E621, natriumglutamat. Vilken dålig upplysning i artikeln Norran. I Nilssons bok får du veta mer om E621. I artikeln sägs att nyckelhålsmärkning visar mejeriprodukter som är magra. Enligt Mats-Eric Nilsson försvinner en del av smaken, konsistensen och ibland färgen när det naturliga fettet i en vara reduceras. Tillverkaren tillsätter ofta istället aromämnen, stabiliseringsmedel och färgämnen. Jag tycker artikeln ger mycket ofullständiga upplysningar om tillsatser i vår mat. Prenumerant
Ofullständigt om tillsatser i mat
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.