Regeringen arbetar nu för att höja pensionsåldern i Sverige. Man hävdar att höjd pensionsålder är viktigt för att möta arbetskraftsbrist i många branscher. Samtidigt, visas i en rapport av två forskare att sannolikheten att bli kontaktad av arbetsgivare i samband med att man söker jobb faller kraftigt redan från 40-årsåldern. Forskarna hittar också skillnader i kön som kan bidra till att bevara könsuppdelningen på arbetsmarknaden.
Rapporten presenterades av IFAU, institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, och bygger på en fältstudie där 6 000 fiktiva jobbansökningar där den sökandens ålder framgick skickades till arbetsgivare inom olika branscher.
Resultatet visade att sannolikheten att bli kontaktad av en arbetsgivare minskade efter 40 års ålder och att tendensen var starkare för kvinnor än för män.
”Att åldersdiskriminering förekommer är väl känt och det är också skälet till att det finns ett förbud”, säger DO Agneta Broberg i en kommentar.
Sett till antal anmälningar som inkommer till DO är det dock fortfarande vanligare med anmälningar som rör diskrimineringsgrunderna etnisk tillhörighet, funktionsnedsättning och kön.
Att det är möjligt att få fram de här resultaten på en övergripande nivå innebär inte heller nödvändigtvis att man kan bevisa diskrimineringen i det enskilda fallet. Det är ofta svårt att bevisa att diskriminering förekommit eftersom ord står mot ord, den utsatte och de eller den som utsätter någon för kränkning.
”Det gör det än mer viktigt att insatser som den här rapporten görs för att belysa och påminna om de osakliga begränsningar som finns på grund av ålder på arbetsmarknaden”, säger DO Agneta Broberg.
Maria Nilsson, Umeå