Nya schemat är sämre för oss som har hemtjänst

Insändare. Åsikterna går isär vad gäller nytt schema i äldreomsorgen. Vad tycker du?

Not Found2016-11-10 16:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående hemtjänstpersonalens schema på seniorboendet Skogsbacken i Boliden.

Varför gör ni på det här sättet, då det blivit sämre för både personalen i hemtjänsten och oss som bor här.

När nu personalens schema planeras i stan blir resultatet sämre än när personalen själv fick planera.

Redan första veckan gick det åt fanders. Det har blivit fler vikarier vilket innebär att brukarna inte får träffa sina kontaktpersoner när de ska duscha.

Det innebär också att det blivit många olika personer som kommer till oss brukare.

Jag har hört att några ur personalen funderar på att sluta eller att byta jobb. Låt dem som jobbar på Skogsbackens seniorboende själva få planera sina scheman. De känner oss som bor här och ser behoven.

Tänk på att personalen har ett liv också utanför jobbet. Hur ska de kunna planera det nu?

Värst är att vi nu har färre timmar under vardagarna med våra kontaktpersoner och det beror på att personalen nu tvingas jobba varannan helg.

Det skulle vara roligt att se tjänstemännen gå ut och jobba varannan helg.

En person har lovat att man vid behov kan gå tillbaka och jobba efter det gamla schemat. Så tänk på hemtjänstpersonalen i första hand så får vi som behöver hemtjänsten det också bättre. Gå tillbaka till det gamla schemat.

Regeringen har lovat kommuner och landsting tio miljarder kronor att dela på. Hur ska pengarna användas i Skellefteå kommun?

Kent Arne i Boliden

Svar direkt

Äldreomsorgens mål är att möta behoven hos våra brukare. Vår målsättning är också att alla anställda, oavsett anställningsform, ska ha hälsosamma arbetstider.

Gällande schemaläggning och arbetstidsavtal är vi tillsammans med fack överens om att det är viktigt med bra och kontinuerlig dialog i arbetsgrupperna, mellan chef och medarbetare, samt en fungerande samverkan.

En del i att möta brukares behov och erbjuda hälsosamma arbetstider är kontinuitet. Därför har vi minskat andelen timvikarier, ökat andelen månadsanställningar och vi har hittills också kunnat tillsvidareanställa 80 undersköterskor.

Det här har vi bland annat kunnat göra med hjälp av regeringens stimulansmedel, medel som vi delar lika mellan äldreboenden och hemtjänst.

Kenneth Fahlesson, ordförande Socialnämnden

Camilla Lindström, HR-chef Socialkontoret

Ingen skulle behandla barn som vi behandlar äldreArbetsschemat i äldreomsorgen är knäckande