Nya regler för vår mat

Arkivbild: Annika Eriksson

Arkivbild: Annika Eriksson

Foto: Foto: Insändarredaktionen

Not Found2014-02-04 01:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nya regler från EU gör att hänsyn till miljö- och kollektivavtal kommer att få större betydelse vid offentlig upphandling av mat.

Detta kommer som en lättnad för alla de föräldrar och anhöriga som reagerat på att Skellefteå kommun serverar mat med råvaror som produceras med metoder som inte är lagliga i Sverige. När omröstningarna i EU-institutionerna är klara ska medlemsländerna verkställa förändringarna inom två år.

Vad kommer detta betyda för Skellefteå kommun? Kommer Skellefteå äntligen gynna de lokalaste matproducenterna i sina upphandlingar eller kommer man att fortsätta som förut och gynna en matproduktion som är skadlig för både människor, djur och jord?

När ett nytt kostpolitiskt program för Skellefteå kommun togs fram sades att man skulle få välja mellan smör och margarin på smörgåsen, inte bara i en övergångsperiod, utan även framgent.

Trots detta står det inte ett ord om detta i Skellefteå kommuns kostpolitiska program. Varför?

Varje dag ser vi skräckrapporter om margarinet, hur det görs och vad det innehåller. Ska barn och gamla äta halvfabrikat med konstgjorda smak- och konsistensämnen eller ska de äta riktig mat, lagad från grunden på plats, av rena, lokala råvaror?

Ett vanligt argument för att barn, gamla och handikappade ska äta tillsatser som har rest världen över, är pengar. Maten de får nu är billig och den äkta maten är dyr.

Men är det verkligen så? Är maten så billig just nu och hur mycket blir faktiskt bara svinn? Om råvarorna fick kosta mer kanske man kunde lägga mindre pengar på varmhållning av mat och de hälsorisker den innebär?

Man kanske till och med kan använda de rester som blir, om man skippar den kommunala storköksmat som serveras idag?

Hur vill Skellefteå kommun utveckla den kommunala maten, med tanke på det kostpolitiska program man har idag?

Helena Moen, Ljusvattnet

Ida Olofsson, Burträsk

Camilla Wiklund Lövbom, Burträsk

Ida Kennedy, Burträsk

SVAR DIREKT

Tack för ert engagemang i upphandlings- och måltidsfrågor.

Fram till dess att EU:s nya direktiv omsatts i svensk lag, troligen våren 2016, gäller dagens upphandlingsregler.

Därför vet vi i dag inte hur direktiven kommer att påverka vårt arbete, och som kommun följer vi gällande lagar.

Skellefteå kommun kommer att fortsätta att föra en god dialog med alla tänkbara leverantörer, både lokala och icke lokala.

Det kostpolitiska programmet kommer att revideras under året, och det kommer att vara vår ledstjärna i arbetet med att utveckla måltiderna i Skellefteå kommun.

Peter Lundmark

Måltidschef, Skellefteå kommun

Arkivbild: Annika Eriksson
Arkivbild: Annika Eriksson
Läs mer om