Dagens Nyheter har i en serie artiklar belyst effekterna av apoteksreformen 2009. Då reades statliga apotek ut till priser som är hemliga. Riksrevisionen riktade 2012 skarp kritik mot regeringen mot det sätt som försäljningen gjordes.
Ansvarigt statsråd var Göran Hägglund (kd). Det skulle bli billigare läkemedel, bättre tillgänglighet, folkhälsan skulle främjas! Det orerades vitt och brett om reformens förträfflighet!
Nu presenterar DN facit. Priserna har ökat, inte sänkts!
Tillgängligheten har ökat men bara i tätorter, i stora städer där det redan fanns gott om apotek. I många köpcentra finns flera apotek! Bara tio har etablerats där inga fanns. Samtidigt har 31 apotek på landsbygd lagts ner.
Ett exempel är vårt apotek i Floby. Många apoteksombud har försvunnit. 2009 fanns 850 ombud, i slutet av 2015 var 657 kvar. Den ökade tillgängligheten har även en baksida. Giftinformationscentralen slog för en tid sedan larm om att skador av Paracetamol ökat. Det ledde till att bl.a. Alvedon-försäljningen stramades upp.
Om den fria marknaden får fritt spelrum etableras inga apotek där behoven finns! De etableras där lönsamheten finns! Det borde självklart varje politiker inse och erkänna. Att varor och tjänster flyter fritt, kan vara bra, men läkemedel är ingen vanlig vara!
Sammanfattning: Priserna har ökat tvärt emot vad som utlovades!
Tillgängligheten har ökat i städerna, men har blivit mycket sämre på landsbygden!
Det pratas ibland om att hela Sverige ska leva. Menar man allvar med det, då har Alliansens politiker en hemläxa att göra!
Bertil Wallgren, Floby
Fattiga drabbade av Alliansens avregleringarSämre tillgång på apotek i glesbygdGlesbygdslistans apotek har inte lagts nerUnga är minst nöjda med apoteken