Nu får vi bättre förutsättningar att rekrytera läkare till Skellefteå

Foto: Norran

Not Found2016-09-28 05:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändaren Är kommande länskliniker himmel eller helvete?i Norran den 21/9

Landstinget tar nu ännu ett steg för att samordna den specialiserade sjukhusvården i länet. Till dagens 16 länskliniker, varav tre centrumbildningar, som funnits sedan 2004 föreslås nu tillkomma ytterligare 6 basenheter med läns- och regionuppdrag.

Med anledning av detta hissar Tage Ljungholm några varningsflaggor i sin insändare om ny organisation för sjukhusvården i länet som vi vill bemöta.

Vi lever i en föränderlig värld och ställs hela tiden inför nya utmaningar. Bland annat har vi stora pensionsavgångar, en ökad konkurrens om medarbetare, studenter och forskningsmedel samt den nu aktuella regionfrågan. Samtidigt förändras primärvårdens roll och uppdrag och allt påverkar den vård som kan erbjudas.

Vårt huvuduppdrag är att säkerställa en god och jämlik hälso- och sjukvård med hög kvalitet för invånarna i Västerbotten och ge patienterna i den norra regionen högspecialiserad vård.

För att klara det uppdraget och möta utmaningarna krävs nya arbetssätt och ökad samverkan mellan sjukhusen i länet, med primärvården, och med kommuner, universitet och landsting i norra regionen.

Genom att slå samman basenheter får vi en verksamhetschef i länet med övergripande mandat och ansvar för verksamheter inom samma medicinska område. Samtidigt vill vi behålla och utveckla det lokala och väl fungerande chefs- och ledarskapet när medarbetarna för att stärka delaktighet och engagemang.

Samtidigt får vi bättre möjligheter till kompetensförsörjning i hela länet. Genom att hjälpas åt och nyttja befintliga resurser utan klinikbarriärer ökar förutsättningarna för att vi ska kunna rekrytera läkare till Lycksele och Skellefteå lasarett. Det är nödvändigt för att lasaretten ska fortsätta vara akutsjukhus, vilket i sin tur är en förutsättning för att Norrlands universitetssjukhus ska klara sitt regionuppdrag.

Profilerade uppdrag till länets sjukhus ger ökad kvalitet och större patientvolymer vilket ökar kvaliteten i utbildningarna för de ST-läkare som vill skaffa en bred erfarenhet.

Det finns inga planer på att lägga ner forskningsenheten vid Skellefteå lasarett. Tvärt om är det en framgångsfaktor att våra medarbetare har möjlighet att forska oavsett var de arbetar i länet. När det gäller ögonklinikens verksamheter i Lycksele och Skellefteå som idag drivs som intraprenader blir de länsklinik i april 2017.

Länsklinker innebär inte att man ska sluta samarbeta lokalt med andra klinker på samma ort. Vi har idag en väl fungerande sjukhussamordning på varje sjukhus som ska behållas och utvecklas.

Till sist frågorna som rör tillsättning av chefer. Verksamhetschefstjänsterna ska utlysas och rekryteringsprocessen blir transparent, där bäst kvalificerad kommer att tillsättas oavsett bostadsort.

Ann-Christin Sundberg

Hälso- och sjukvårdsdirektör

Annika Nordin-Johansson

Biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör

Jonas Claesson

Biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör

undefined
undefined
Erfarenheten av länskliniker kan inte lugna vårdanställdas oroLänskliniker: Så säger ledamöter från andra partier i hälso- och sjukvårdsnämnden om förslaget.Vårdförbundet och Kommunal: ”Det saknas facklig delaktighet”Skellefteås kommunalråd om förslaget på länskliniker: ”Jag har tilltro till landstingsledningen”
Läs mer om