Nu är filé inte längre är filé

Not Found2015-10-23 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu måste någon med större makt än vad jag har ta tag i denna fråga! Det måste stiftas lagar om vad kött får kallas.

Jag växte upp på en bondgård och fick jag lära mig att varje djur har två filéer, inte fyra.

En fläskytterfilé är, för att ta ett exempel, den runda biten ni kan se i en fläskkotlett, inget annat.

Alltså betalar konsumenten dyrt för det ”gottaste” i en annars billig köttbit. Ett kilo fläskkotlett kostar 95 kronor per kilo och ytterfilén 112 kronor per kilo.

Och vad händer med köttet som skärs bort? Troligen blir det färs för 52 kronor/kilo. Alltså är förtjänsten högre på den ”filé” ni tror att ni äter.

Vad räknas som filé? Om jag skär en rund fin köttbit ur skinkan på en gris, blir det då en file?

Någon måste sätta stopp. Nu finns även Edamerfilé. Mig veterligt har osten ingen filé!

Bondpajk

Läs mer om