Hur ser planerna för synrehabilitering ut i Lycksele – ska verksamheten avvecklas eller utvecklas?
För att vi som lever med en synnedsättning ska kunna klara vår vardag förutsätts en god och mångsidig rehabilitering.
Det är landstinget som enligt hälso- och sjukvårdslagen har ansvar för att tillhandahålla rehabilitering utifrån enskilda medborgares behov. Det handlar om allt från att klara sina vardagsbestyr till att orka hantera den förändrade situation man hamnar i när synen försämras eller försvinner helt.
I Västerbotten finns landstingets synrehabilitering inom Habiliteringscentrums verksamheter i Skellefteå, Umeå och Lycksele.
Under ett antal år har rehabiliteringen i Lycksele nedmonterats. Nu finns bara en synpedagog kvar. Det betyder att all rehabilitering måste planeras utifrån möjligheten för medarbetare i Umeå och Skellefteå att tidvis kunna åka till Lycksele för att ge rehabiliterande insatser.
Detta har försämrat förutsättningarna för synskadade personer som är bosatta i Västerbottens inland att få den rehabilitering man är i behov av.
Vi som är bosatta i inlandskommunerna kan därför inte längre känna oss trygga med att vi verkligen får tillgång till den rehabilitering som vi, enligt hälso- och sjukvårdslagen, har rätt till.
Vi i Synskadades riksförbund i Västerbotten vill därför veta:
Planerar nämnden för funktionshinder och habilitering att också fortsättningsvis klara synrehabilitering i inlandskommunerna med enbart en tjänsteman?
Hur ser planerna för synrehabilitering ut i Lycksele – ska verksamheten avvecklas eller utvecklas?
Vilken utveckling ser landstinget att det behövs inom synrehabilitering med tanke på Socialstyrelsens kartläggning om vilka insatser som finns och vad som saknas?
Christina Reis Sjögren
Rusksele
Svar direkt
Behovet av Synrehabiliteringen i södra Lappland ska stärkas.
Synrehabiliteringen är en länsverksamhet med uppdrag att ge god och säker habilitering och rehabilitering till befolkningen i hela länet. Verksamheten är organiserad på tre orter varav Lycksele är en. Arbetet är teambaserat och ges från flera kompetensområden genom planerade och samordnade insatser.
I Lycksele finns en medarbetare stationerad och som ingår i ett team som reser regelbundet till Lycksele och övriga kommuner i södra Lappland för att möta de rehabiliteringsbehov som finns i denna del av länet. Eftersom verksamheten till omfattningen är förhållandevis liten och högspecialiserad verksamhet så är det viktigt, och en förutsättning att Synrehabiliteringen samlade kompetens har hela länet som arbetsområde och därmed kan resa till mottagningsverksamhet och till de insatser som bedrivs genom hembesök. Detta gör det möjligt att upprätta en god kompetens och kvalitet på rehabiliteringsinsatserna i hela länet.
För mig som ordförande i Nämnden för Funktionshinder och Habilitering så är det ytterst angeläget att inför framtiden säkerställa behoven av synrehabilitering i södra Lappland. Med detta som utgångspunkt så anser jag att det är viktigt att se verksamheten som en helhet där alla hjälps åt för att ge en jämlik vård och rehabiliteringsinsatser i hela länet.
När det gäller Socialstyrelsen rapport "Rehabilitering för vuxna med syn- och hörselnedsättning" som insändaren hänvisar till så har vi i Nämnden för Funktionshinder och Habilitering, utifrån den kartläggnings som gjordes i Västerbotten, prioriterat arbetet med att bl.a. stärka syrehabiliteringen i länet med utgångspunkt av denna rapport.
Som ett led i detta arbete så har psykologkompetens tillförts synrehabiliteringen under senaste året samt att det startats upp ett utvecklingsarbete för att tillsammans med Barn och Ungdomshabiliteringen stärka insatserna till barn och unga med synnedsättningar. Detta är några exempel på åtgärder som redan idag är vidtagna som följd av den översyn som gjordes med anledning av Socialstyrelsens nationella kartläggning av resurser inom synrehabiliteringen.
På uppdrag från nämnde så är ambitionen att fortsätta utvecklingsarbetet under 2015 och åren framöver. Bland annat så ska, med start hösten 2015 göras en översyn av rehabiliteringsresurserna i Västerbottens inland, där uppdraget är bl.a. är titta på ur vi inför framtiden kan stärka, och hur vi på ett bättre sätt kan tillgodose en god och säker synrehabilitering på lika villkor i södra Lappland.
Kenneth Andersson (S)
Ordförande för nämnden för funktionshinder och habilitering
Västerbottens Läns Landsting
(En kortare version av svaret har publicerats i Norran, pappersupplagan)