Landstinget i Norrbotten har fattat beslut om att införa en närsjukvårdsreform.
Nätverket Läkare till Lappmarken har läst och försökt förstå vad detta innebär för oss, men tycker oss bara se besparingskrav och minskade resurser, trots löften om satsningar på primärvården och glesbygden.
Från Arjeplogs centralort tar det tre och en halv timme att med bil ta sig till Pite älvdals sjukhus och till Sunderby sjukhus fyra timmar. Från Arvidsjaur är det en timme närmare.
Arvidsjaurs hälsocentral saknar medicinskt ansvarig läkare och bemannas av stafettläkare.
Båda hälsocentralerna riskerar att förlora sina sjuksköterskor på grund av oacceptabel arbetsmiljö.
Både Arvidsjaur och Arjeplog har en åldrande befolkning med stora vårdbehov och ett näringsliv som är beroende av en fungerande sjukvård.
Vi i Nätverket Läkare till Lappmarken vill veta:
Vad innebär närsjukvård i inlandet/glesbygden?
Vad innebär det att tillgodose förekommande sjukvårdsbehov under förutsättning att det är ekonomiskt rimligt och kompetensmässigt möjligt? Vad är ekonomiskt rimligt?
Finns det en tidsplan respektive åtgärdsplan för närsjukvårdsreformen i inlandet/glesbygden?
Efter en ny inbjudan till landstinget har nätverket fått ett snabbt positivt svar om en träff i januari. Vi ser med spänning fram mot de svar vi då får på våra frågor.
Birgit Lindberg
Arvidsjaur
SVAR DIREKT
Landstingsledningen har ett inplanerat besök i Arvidsjaur i januari och då kommer det att finnas möjlighet att ställa frågor och få mer information om vad införandet av närsjukvård innebär.
Verksamheten i glesbygd är viktig och kommer även fortsättningsvis att tilldelas mer pengar än motsvarande verksamhet i tätorter.
Vad beträffar läkartillgången vid Arjeplogs och Arvidsjaurs hälsocentraler så har båda orterna en medicinskt ansvarig läkare som är anställd i primärvården.
Arjeplog och Arvidsjaur har tillsammans tre fast anställda läkare och en läkare under utbildning till distriktsläkare. Utöver dessa finns vikarier och hyrläkare.
Camilla Andersson
Närvårdschef
Piteå älvdal