När ska vården anpassas efter medborgarnas krav?

Not Found2015-09-28 05:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är det inte på tiden att vi Västerbottningar och Skelleftebor gör uppror mot det planekonomiska system som vänstermajoriteten i landstinget försvarar med näbbar och klor?

När man ringer till hälsocentralen placeras man i en kö och får en tid, ofta på eftermiddagen, när en sjuksköterska ringer upp. När man förklarat sitt ärende får man i bästa fall en läkartid om en vecka.

Attityden från landstingsledningen gentemot oss vanliga medborgare verkar vara att vi ska stå med mössan i hand och hoppas på att få den vård vi behöver.

När ska våra folkvalda lära sig att anpassa verksamheten efter medborgarna istället för att medborgarna ska tvingas finna sig i vad de styrande bestämmer?

Varför har hälsocentralerna bara öppet mellan kl 08.00 och kl 17.00 trots att de flesta arbetstagare har andra arbetstider? Varför kan inte hålla öppet kl 12.00 - 21.00 några dagar i veckan för att avlasta akutmottagningen?

Landstingsledningen säger gång på gång att vi i första hand ska vända oss till primärvården. Men om det nästan inte går att träffa en läkare på hälsocentralen på grund av läkarbristen, fungerar inte längre systemet och många åker till akuten.

Läkarna arbetar hellre på sjukhus än på en hälsocentral. Är det då inte bättre att lägga ner hälsocentralerna i Skellefteå med omnejd och hänvisa alla till sjukhuset i centrala Skellefteå?

Då skulle förmodligen fler få träffa en läkare. Man behåller bara de hälsocentraler som ligger längst bort som Jörn, Byske, Burträsk, Lövånger och Boliden.

Inför ett kundperspektiv i vården. Även om det skulle bli dyrare att fullt ut satsa på privata alternativ och bekosta vården med skattemedel, tror jag många är beredda att betala mer för att få större möjlighet att träffa läkare och få den vård man behöver.

Det är dags att tänka om och tänka nytt, Peter Olofsson och Karin Lundström.

Roger Hammarstén, Ursviken

Läs mer om