När nu isen i Arktis börjat smälta går det fort

Foto: John Mcconnico.

Foto: John Mcconnico.

Foto: Foto: John Mcconnico.

Not Found2016-09-05 05:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu kommer klimatförändringarna att gå fort. Den tjocka isen i Arktis som varit en bromsande buffert är borta. Nu bildas endast ny vinteris.

Betänk att det krävs 80 gånger så mycket energi att omvandla noll-gradig is till noll-gradigt vatten än att värma samma mängd vatten en grad. Det betyder att ett gram nollgradig is förbrukar 80 kalorier när den övergår till nollgradigt vatten.

Dessa 80 kalorier kan exempelvis användas till att värma tio gram vatten åtta grader. Men i haven handlar det inte om gram utan om stora kubikvolymer. Nu kan solenergin alltså i extrema fall värma två gånger så mycket vatten 40 grader som att bara smälta en viss mängd is.

Det är en mycket stor skillnad, för vatten är mycket rörligare än is - eller hur?

På en allt större yta av den väldiga Grönlandsisen sker en avsmältning hela tiden. Med rinnande smältvatten mellan is och berggrund glider allt större stycken iväg. Vi får ett likartat förlopp som under vår senaste istid med stigande vattennivåer som gav nya hav och nya sjöar som Litorinahavet och Yoldiasjön.

Medeltemperaturen är cirka plus 15 grader. Skulle atmosfären tas bort skulle medeltemperaturen sjunka till cirka minus 15 grader, alltså en sänkning med 30 grader. Atmosfären fungerar således som en isolerande vägg.

Och ju mer ”isoleringsmaterial” vi skickar upp i atmosfären desto varmare blir det. ”Isoleringsmaterialet” utgörs av så kallade växthusgaser, bland annat koldioxid. Så enkelt är det.

Uppvärmningen påskyndar avsmältningen av glaciärer. Nu börjar nästa stora klimathot visa sig i form av smältande tjäle. Den avger också växthusgaser. Så mängden ”isoleringsmaterial” ökar ännu mer.

De som tvärsäkert säger att klimathotet inte existerar är ofta personer med grunda kunskaper, speciellt om grundläggande fakta, samt kunskap att använda flera faktaområden samtidigt.

Har man en enkel bild av verkligheten, ja då är det lätt att ha tvärsäkra åsikter.

Lennart LyhamnGunsmark

undefined
Foto: John Mcconnico.
Läs mer om