Antivindkraftslobbyn argumenterar med myter och friserade negativa värden för att ge en bild av att man har fakta, och den drivs ofta av kärnkraftskramare.
Exempel på falska påståenden är att vindkraften är kraftigt subventionerad av staten, att den inte skapar några jobb, att den ger skadliga oljud, att den står stilla mest, att den aldrig kan ersätta kärnkraften, att den inte är hållbar ur miljösynpunkt och att den har kort livslängd.
En sammanställning som Oskar Englund, forskare vid Chalmers gjort visar bland annat:
Om vi bygger ut till 20 TWh i Sverige beräknas cirka 12 000 personer få jobb. De flesta jobben kommer i landsorten.
Vindkraften har inte subventionerats av staten sedan 2005. Vindkraften har mindre stillaståndstid än kärnkraften.
Vindkraften pressar elpriset då den producerar el i drift för 0,50–0,60 kr per kWh jämför de nya kärnkraftverken i Finland och England som behöver mer än 0,90 kr per kWh netto.
Tyskland har nu, på en yta halva Sveriges, vindkraftsel motsvarande 27 TWh eller ungefär som den svenska kärnkraften gör i snitt per år. Vecka 43 slog vindkraften i Sverige rekord med 320 GWh eller 30 procent av vad vattenkraften producerade.
Varje energislag har förvisso sina avigsidor men de nackdelar vindkraften och andra förnyelsebara energislag ger, är acceptabla i jämförelse med fossilt bränsle och kärnkraft, som för kommande generationer skapar olösta jätteproblem.
För Norrlands inland är utbyggnaden av vindkraft och biobränsle en stor möjlighet, ja kanske den enda som kan stoppa avfolkningen.
Så låt inte några besserwissrar påverka våra satsningar på en hållbar och ren elproduktion. I ett så glest befolkat område som vårt är det inte heller svårt att välja bra platser. Vi kan ha 20 mil mellan varje park i snitt och då är det knappast något problem.
Ren el för nya jobb