Jag blir så ledsen när jag läste i måndagens tidning om skolkontorets tankar att förlägga Kulturskolans verksamhet utanför skoltid. För oss skulle det att innebära att jag och mina barn kommer att vara tvungna att välja mellan idrott och instrumentspelande.
Tiden räcker inte till båda, så enkelt är det, och jag är ganska säker på att det är så för de flesta. Dessutom skulle vi vara tvungna att åka 60 minuter med bil för 20 minuters lektionstid, vilket faller på sin egen orimlighet.
Som mina barn har det i just nu så har den ena alltid speltid på sin lunchrast och den andra varierar mellan några olika lektioner, så man inte missar undervisning i samma ämne varje vecka. Mina barn är glada och peppade när de kommer hem dessa dagar och jag tänker att det påverkar deras koncentration och inlärningsförmåga på ett positivt sätt den dag när de spelar sina instrument.
PISA-målen och Skolverkets regler borde därför vara lättare att uppfylla än den tidsförlust musikundervisningen innebär. PISA är väl ett mått på hur väl skolbarnen tar till sig undervisningen och inte hur många minuter engelska eller matte eleven har per vecka?
Har Skolverket samma inställning så är det kanske inte så konstigt att PISA-målen inte nås - man faller i den klassiska fällan kvantitet i stället för kvalitet.
Nej, låt eleverna få fortsätta med sina individuella spellektioner under skoltid. Som forskningen visar så ökar koncentrationen och därför når eleven skolans mål ändå trots tjugo minuters ”förlust” av lektionstid!
Linda Blind, Boliden