Primärvårdsledningen i Västerbotten inrättade 2015 en patientpanel för att få tillgång till ett mer direkt uttryckt patientperspektiv.
Detta var en konsekvens av de ändringar som gjorts i hälso-och sjukvårdslagen.
Panelen har träffat cirka 1000 patienter, följt patientflöden, samtalat med personal med mera.
När panelen summerar iakttagelser kan vi konstatera:
* att tillgängligheten till vård och behandling på hälsocentralerna är bra. Det är sällan man behöver vänta mer än sju dagar och är man akut sjuk får patienten oftast komma samma dag. På grund av läkarbrist fanns undantag från detta i Skellefteområdet.
* att bemötandet är bra och patienterna känner sig i allmänhet trygga med sin hälsocentral.
* att det finns problem i primärvården, främst brist på fast vårdkontakt framförallt för multisjuka äldre, bland annat beroende på mängden hyrläkare.
Ibland beskrivs det att läkarna är så stressade att de inte lyssnar på patienten, att de förmedlar budskap på ett obegripligt sätt och att patienterna måste upprepa sin sjukdomshistoria.
Stressade hyrläkare tycks ha svårt att se helheten av patientens livssituation. Detta drabbar de äldre och multisjuka patienterna, en stor patientgrupp på hälsocentralerna som rimligen borde få ett bättre bemötande.
Det är även dessa som är i störst behov av en fast vårdkontakt.
Primärvården är medveten om dessa bekymmer och arbetar för att lösa problemen. Men en större satsning på primärvården i det sjukhustyngda Sverige vore väl på sin plats.
Under den tid det tar att stärka primärvården bör löner för all personal höjas. Vi i Patientpanelen tycker också att man bör diskutera en begränsning av uppdraget för distriktsläkare enligt Norgemodellen.
Det är redan nu också möjligt med specialistmottagningar på hälsocentralerna i större utsträckning än som finns i dag.
Kristian Rönström, Alexandra Andersson. Annica Simonsson, Eva Bergstedt, Thomas Ottosson
Västerbotten borde satsa på hälsocentraler för de som drabbats av psykisk ohälsaAlla dessa stafettläkare tär på tryggheten