”Mamma, växer kött på träd?”
”Nej, det gör det inte kära lilla vän! Kött kommer från djur. Kött är kor och grisar som inte längre lever.”
Det var en del av en konversation mellan mor och ung dotter i en matvarubutik i Skellefteå.
Jag var där för att köpa kött när jag råkade höra deras intressanta lilla samtal om kött.
Förr fick man kämpa och ta tillvara egenproducerade råvaror på ett mer respektfullt sätt än i dag. Att kasta ätbar mat kom inte på fråga.
Man lärde sig förvara och ta tillvara råvarorna som både förlängde hållbarheten samt gjorde maten mer näringsrik och lättsmält genom att sylta, safta, torka och syra.
Man besprutade givetvis inte sina grödor och man pastöriserade inte sin mjölk. Ekologisk, icke-homogeniserad och endast lågpastöriserad mjölk hittade jag för övrigt i matbutiken idag. Ett stort steg framåt!
Pastöriseringen förstör näringsämnen och viktiga enzymer. Många som inte tål mjölk kan faktiskt dricka denna naturliga mjölk utan problem.
Djuren hade det också betydligt bättre än idag. De fick leva ett för dem naturligt liv och fick utlopp för sina naturliga beteenden. De fick äta naturlig mat och traska runt och böka ute i naturen. Att driva ett jordbruk så är att bruka vår planet på ett hållbart sätt.
Jag tror starkt på att vi måste backa några steg för att inte utrota oss själva och göra jorden till en obeboelig plats.
Och resan mot en ren och fin värld börjar redan i matbutiken.
Hur gick det då för mamman och hennes dotter i matbutiken. Jo, till min stora glädje valde de samma kött som jag. Krav-märkt från en bonde i trakten.
Och mamman lade ner en liter gammaldags ekologisk icke-homogeniserad mjölk i korgen. Små steg för en hållbar framtid!