Mer idrott och hälsa

Arkivbild: TT

Arkivbild: TT

Foto: Foto: Insändarredaktionen

Not Found2013-11-16 02:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Norran 8 november läser jag Mikael Bengtssons ledare, Vackra ord botar inte fetman.

Återigen konstateras och redogörs för kostnader för övervikt och fetma. Barnfetma leder i sju av tio fall till fetma även i vuxen ålder.

Fokus i Norrans ledare låg på landstinget och dess arbete. Ska målet världens friskaste befolkning nås är samverkan, enligt mig, mellan bland annat kommuner och landsting en förutsättning.

Ett omfattande förebyggande hälsoarbete är att satsa mer på ämnet idrott och hälsa i skolan.

Skolämnet har som övergripande mål att eleverna ska utveckla allsidiga rörelseförmågor, väcka intresse för att vara fysiskt aktiva och vistas i naturen. Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om vad som påverkar den fysiska förmågan och hur man kan påverka sin hälsa genom hela livet.

Eleverna ska vidare ges förutsättningar för att utveckla goda levnadsvanor samt ges kunskaper om hur fysisk aktivitet förhåller sig till psykiskt och fysiskt välbefinnande.

Vi är flera lärare som kan vittna om att för många elever är lektionerna i idrott och hälsa den enda tid under veckan som eleverna rör på sig aktivt. För att arbeta mot det övergripande målet är teoretiska inslag i ämnet ett måste.

Landstingets rekommendation, aktivitetspyramiden, säger att utöver den dagliga vardagsmotionen bör man träna/aktivera sig så man blir andfådd/svettig tre till fem gånger i veckan, styrketräna två, tre gånger i veckan.

Att tro att unga ska sköta detta på egen hand, alternativt söka upp en idrottsförening är en utopi. Satsa istället på skolan där våra yngre medborgare befinner sig. Det ger förutom en friskare befolkning även elever med högre måluppfyllelse i skolarbetet.

Åsa Eriksson, Boliden

Arkivbild: TT
Arkivbild: TT
Läs mer om