INSÄNDARE. Vad händer i pensionärsekonomin? Positiva eller negativa förändringar?
Skattebetalarnas förening visar i en färsk rapport att löntagare under åren 2010–2016 fått ett inkomstlyft på cirka 20 procent medan pensionärernas står på noll. Köpkraften har under samma tid ökat 30 procent för löntagargruppen och för pensionärer med åtta procent – helt naturligt.
Låt oss också titta på hur Skellefteå kommuns beslut påverkar oss pensionärer. Nyligen har vi i media fått information om matlådorna där innehållet, som är tänkt vara en fullvärdig måltid endast innehåller 300 kalorier.
Påpekas bör att dagsbehovet är cirka 2 000 kalorier. Påståendet att det är hemtjänstpersonal som skall se till att ”lådan” fyller behovet, är inte korrekt. Enligt den information de har fått är deras uppgift att ”se till, att det finns kosttillägg för att göra måltiden aptitlig, ej att det har att göra med kalorimängden i måltiden”.
Matlådans pris kan man också fundera över, 50 kronor, vilket ligger näst högst bland de kommuner som undersökts.
I livsmedelsbutiker kan man inhandla färdiga rätter med 650 kalorier. Till ett pris av 25 kronor.
Kort efter dessa ”lådor” läser vi om en höjning av färdtjänstavgiften med sju kronor. Detta beroende på ökningen av resor, dock icke för pensionärer, bland dem har antalet resor minskat.
Många av oss pensionärer har det relativt bra och kanske inte påverkas i så hög grad vad gäller köpkraft, eller att betala några kronor mer för en tur för att få komma ut. Men för de som redan ligger på marginalen vad ekonomin beträffar, kan det bli så att man hamnar utanför.
Ulla MartinsdotterSkellefteå