I ett inslag i Aktuellt i november analyserade en statsvetare Centerpartiets ideologiska utveckling. Hon sade bland annat: ”Vi bör komma ihåg att partiet inte har några liberala rötter. Bondeförbundet var konservativt och nationalistiskt".
Hur långt man kommit från ursprunget anser jag riksdagsledamoten Helena Lindahl visade i samband med statsministeromröstningen.
I en slags ideologisk programförklaring beskrev hon sig som marknadsliberal. Samtidigt var nej-rösten en slags protest mot ”socialismen”.
Hade det inte varit smartare att använda det lite mer neutrala begreppet ”liberal.” Marknadsliberal eller nyliberal är definitivt inte något honnörsord ute på den västerbottniska landsbygden. Snarare förknippas orden med de många försämringar som inträtt sedan 1990-talet.
På ett område kan jag väl hålla med, socialdemokraterna har varit ett landsbygds- och jordbrukarfientligt parti. Detta har väl dock mildrats under 2000-talet.
Utgångspunkten var dock inte socialistisk, det var partiets ekonom- och teknokratfalang som i det stora hela angav tonen, inte minst Assar Lindbeck och Odd Gulbrandsen.
För trettio år sedan skulle jordbruket avregleras. Då var det jordbruksministern Mats Hellström och hans statssekreterare Michael Sohlman som höll i taktpinnen.
Dessa män var inga socialister, de var ekonomer utbildade vid handelshögskolor och som valt det socialdemokratiska partiet som en lätt karriärväg
På de olika handelshögskolorna är den neo-klassiska teorin helt förhärskande. I dessa kretsar har alltid landsbygden och jordbruket setts som någonting tärande.
Jag har svårt att förstå Helena Lindahls tal om socialism och att hon låser in sig i tok-högerburen tillsammans med CUF, MUF och Timbro.
Jörgen Brännström, Västra Vallen