Vad innebär terrorism och hur definieras det?
Den svenska säkerhetspolisen, Säpo, använder en definition av terrorism som baserar sig på ett så kallat rambeslut från EU.
Enligt Säpos definition syftar terrorism till att ”injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp.”
Terrorism kan även syfta till att ”tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta eller avstå från att vidta en åtgärd eller destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer.”
Sverige uppfattas som ett tryggt och säkert land, där var och en har fri- och rättigheter, som möjliggör att man får yttra sig, klä sig, och vistas efter eget behag i det öppna samhället.
När man sedan läser om dåd som har ägt rum i andra delar av världen, så känns det ofta så främmande och overkligt. Vi ska dock komma ihåg att även Sverige har haft sin beskärda del av terrordåd genom tiderna.
Låt oss ta ett steg tillbaka i historien. Det första terrordådet i modern tid i Sverige ägde år 1908, vilket är känt det som det så kallade Amaltheadådet
Därefter har även följande dåd ägt rum; attentatet mot Norrskensflamman år 1940, Krybosmällen 1941, mordet på den Jugoslaviske ambassadören 1971, flygkapningen på Bulltofta 1972, ockupationen av den Västtyska ambassaden 1975, den planerade kidnappningen av biträdande arbetsmarknadsminister Anna-Greta Leijon, Bombmannen 1982, OS-bombaren 1997 och självmordsbombaren i Stockholm 2010.
Frågan är vad vi kan dra för lärdom av dessa terrordåd? Givetvis var risken för att bli utsatt för t errordåd vanligare på 1970-taletbåde i Sverige och ute i Europa.
Däremot har karaktären för terrordåd förändrats sedan dess och kommit att bli aningen vanligare i andra delar av världen.
Vi får helt enkelt tro och hoppas, på en ljus och hoppfull framtid där vi inte kommer behöva uppleva något nytt och mer omfattande terrordåd.
Christoffer LindvallSkellefteå