Målet är att alla ska behandlas lika

Foto: Mark Zaleski AP/TT

Not Found2018-08-22 06:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare den 11 augusti skriven av Ruth Jönsson, Skellefteå:

Vård på lika villkor är ett skämt

I Västerbottens läns landsting har vi gemensamma riktlinjer för vilka som får diabetshjälpmedel. Riktlinjerna gäller för samtliga sjukhus och hälsocentraler och bygger på nationell standard. Målsättningen är att undvika skillnader på såväl nationell- som landstingsnivå och inom sjukhus- och primärvård.

Vi beklagar att skribenten uppfattat att förskrivningen av blodsockermätare inte är jämlik. Vi ska se över hur vi informerar patienterna om hur förskrivningen går till och hur riktlinjerna ser ut.

Om skribenten vill diskutera frågan vidare så går det bra att kontakta någon av verksamhetscheferna för medicinklinikerna vid Norrlands universitetssjukhus, Skellefteå lasarett eller Lycksele lasarett. Norran har kontaktuppgifter.

Våra riktlinjer säger att de nya blodsockermätarna ska skrivas ut vid typ 1-diabetes om vissa kriterier uppfylls samt vid diabetes typ 2 om blodsockernivåerna är svårkontrollerade och potentiellt farliga. Även här finns vissa kriterier som ska uppfyllas.

Patienter med typ 1-diabetes kontrolleras på sjukhus och eventuell förskrivning av blodsockermätare sker där. Patienter med typ 2-diabetes kontrolleras i huvudsak på hälsocentraler. Om en patient med typ 2-diabetes behöver den nyare sortens blodsockermätare blir de remitterade till något av våra sjukhus för bedömning.

Vi reserverar oss dock för att det i undantagsfall kan förekomma skillnader på individnivå som vi inte känner till.

Ann-Christin Sundberg, Hälso- och sjukvårdsdirektör

Eva Klingefors, Tf. primärvårdsdirektör

Olika villkor – Ruth nekas hjälpmedel
Läs mer om