Dagens skola är tuff. Jag har sett hur elever ständigt måste prestera och vara på topp för att klara skolans mål. Elever idag går i snitt 40 timmar per vecka i skolan, det motsvarar en heltidstjänst
Utöver sina 40 timmar i skolan får de dessutom hem läxor i olika ämnen.
Om min chef skulle be mig att ta hem arbetet efter arbetstid så skulle jag för det första i fråga sätta varför jag skulle arbeta övertid och det påverka min fritid, min vilotid. För det andra behöver jag tid för återhämtning för att få kraft att göra mitt yttersta på mitt näst kommande arbetspass. Jag skulle dessutom begära högre lön och kanske dra in facket. Vuxna får ständig information från olika studier, media och tidskrifter att vi ska lämna jobbet på jobbet. Detta borde gälla för dagens elever som går grundskola också, men i stället får elever idag ständigt sitta med sina läxor hemma, flera gånger i veckan. Det blir många övertidstimmar och sämre fokus på att klara skoldagen. Detta går inte ihop!
Min son går i årskurs 2 och har minst 3 läxor med sig hem i veckan. Tjatet om att prioritera läxan har redan börjat. Jag förstår honom, han vill inte sitta med sina läxor när han har kommit hem. Tiden vill han vara med kompisar och vila sig efter en hård dag med massor av information. Bara få vara barn!
Det har hänt vid några tillfällen att han kommit hem med läxor som jag inte förstår. Ska jag då ta på mig en roll som pedagog? Ska inte skolan ge samma förutsättningar för alla elever? Vi föräldrar har olika yrken, talar olika språk och har olika stora/ familjer.
I min värld ska barn få lämna skolan i skolan. Istället för att ha håltimmar tycker jag att man borde fylla dagen med mer lärarstöd. Lärare som kan sitt ämne och elever som känner sig trygga med att information som faktiskt är riktiga.
Detta motverkar att eleven skulle sitta hemma i timmar, googlar, gråter och ändå inte greppar innehållet i den uppgift eleven har.
Tänk att vara den eleven som aldrig öppnar läxan för man inte får stöd hemifrån, kanske också för att man vet att innehållet är för svårt. Resultatet blir sämre självförtroende och självkänsla eftersom läxorna aldrig blir inlämnade i tid eller fullgjorda. Om lärarna kunde få undervisa elever mer och lägga sina timmar på att vara nära sina elever istället för att alla läxförhör så blir bandet elev - lärare bättre.
Elever skulle bli mindre stressade och faktiskt också kunna lägga fokus på att lära sig saker och ta in kunskap på deras arbetsplats det vill säga- skolan! Lärarna vinner också på en läxfri skola.
Hur då? Jo, jag tänker såhär. Om lärarna skulle få mer undervisningstid istället för att dokumentera skulle lärarna få se hur eleverna resonerar på ett annat sätt kring det ämne man har.
Hur man kan göra tydligare lektioner och vad som är viktigt att understryka. Elev och lärare får en större respekt för varandra. Läxfriskola gynnar alla på alla plan, elev, lärare och förälder. Den tid som man lägger ner på att sitta med sina läxor skulle gå till att göra sådant man tycker om.
Det stärker självförtroende och självkänslan. Alla vill hålla på med något de tycker om, även vi vuxna. Det gör oss glada och piggare.
Grundskolan Rotundaskolan i Västerås har haft en läxfri skola i 10 år. Där ligger det genomsnittliga merit värdet över snittet för riket, elever som går i årskurs 9. Det gör även andelen behöriga till nationella program på gymnasiet, liksom andelen elever som nått målen i alla ämnen.
Att gå i skola är viktigt, men det är ännu viktigare att förstå att kunskap är viktigt. Att få elever att vilja gå i skolan att längta tills nästa dag, suga åt sig kunskap. Det är dit vi vill nå, barnen är vår framtid och det vi håller på med nu är att bränna ut dem innan arbetslivet ens startat. Är det etiskt?
Det är självklart viktigt med ansvar och att klara vissa uppgifter själv, det stärker också självkänslan. Men för det behövs inga läxor i grundskolan.
Vi behöver inte krångla till det så mycket för att det ska blir bra. Vi måste börja om och göra rätt.
Miriam ÖbergRobertsfors