I Skellefteå har bostadsbyggandet nått en nivå som vittnar om stor framtidstro. Men det saknas en komplett boendeplan för äldre trots att det vid senaste årsskiftet fanns 16 626 personer som var 65 år och äldre i kommunen, och vi blir snart fler. Saknas gör bland annat planer för trygghets- och demensboenden. Därför behöver äldreperspektivet komma in i kommunplaneringen.
Under flera år har PRO gjort en äldrebarometer. Barometern från 2015, där 181 av landets 290 kommuner kartlades på åtta huvudområden indelade i 27 undergrupper visade att Skellefteå kommun var bäst i länet och som på en skala mellan ett till sex hade betyget 3,78. Många förbättringsområden finns således för att nå upp till 6,00 inom samtliga områden.
För att förbättra seniorers livskvalitet har Världshälsoorganisationen (WHO) publicerat en strategi för främjande av aktivt åldrande. Internationellt finns 400 goda exempel och tre i Sverige.
Att bli en äldrevänlig kommun är ett långsiktigt åtagande. Synpunkterna från PRO:s äldrebarometer kan utgöra en del av basen för en treårig handlingsplan som ska tas fram i samarbete med alla förvaltningar/styrelser, alla pensionärsorganisationer och studieförbund samt alla patient - handikapp- och brukarföreningar och privata fastighetsägare.
För socialnämnden skulle syftet vara att få fram nya idéer om hur äldreomsorgen kan utvecklas för att möta de behov som man ser den närmsta framtiden och för övriga nämnder/styrelser att Skellefteå vill profilera sig som den äldrevänliga kommunen.
Ser fram mot att mitt medborgarförslag i ärendet behandlas positivt av kommunstyrelsen med flera.
Tage Ljungholm, Skellefteå