Lär av Norge – där finns ingen läkarbrist

Insändare. Det finns många läkare i Västerbotten, men få vill arbeta vid hälsocentralerna, konstaterar skribenten. Varför inte se hur man löst det hela i vårt västra grannland.

Not Found2016-06-07 20:53
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vården ska vara lika för alla. Den som söker vård ska vara nöjd med bemötande samt tillgänglighet och vårdgivarna ska arbeta i en god arbetsmiljö.

Det finns en stor förbättringspotential inom alla dessa områden, i synnerhet inom primärvården.

Landstingen får sina sjukvårdsresurser från landstingsskatten, men storstadsregionerna gynnas då flera är i arbete och kan bidra med mera skatt. Det är ett ekonomiskt orättvist system.

Låt staten ansvara ekonomiskt för sjukvårdenmed förslagsvis Östersund som centralort för administrationen.

Jag tycker att mångfald är bra. Offentlig och privat sjukvård i samarbete är det mest optimala, då sjukvårdsresurserna tas om hand på bästa sätt. På samma sätt som hockeykedja inte fungerar optimalt med endast forwards. Backarna behövs för att uppnå bästa funktion.

I Norge är primärvården organiserad på ett annat sätt. Läkarna arbetar likt kvartersdoktorer med 1 000–2 000 listade kunder och ”fastläkarsystemet” är uppbyggt via kommunala avtal med respektive doktor.

Läkarnas åtagandet mindre i omfattning, vilket medför att exempelvis rehabilitering och psykolog-kontakter bedrivs på annan plats. De allra flesta i Norge är mycket nöjda.

Det finns många läkare i Västerbotten, men få vill arbeta vid hälsocentralerna. Lär av den norska modellen!

Thomas Ottosson, Skellefteå

Läs mer om